Nic moc chuť, ale mnoho antioxidantů: Hřebíček může zlepšit i zdraví jater

Odvar, čaj či extrakt z hřebíčku sice nepatří k nejlepším chuťovým zážitkům, ale významně prospívá lidskému zdraví. Posiluje imunitu, kosti i játra a tlumí bolest.

i Zdroj fotografie: Hersy Adrianty / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hřebíček je hojně rozšířeným a velmi oblíbeným kořením. Používá se při vaření i pečení, ve sladkých i slaných pokrmech. Mimo to se používá i k dekoracím, protože má zajímavý tvar, a jak vysvětluje nutriční specialista Atli Arnarson BSc, PhD, je také dlouhodobě využívaným přírodním lékem. Jeho proklamované zdravotní účinky byly podrobeny i vědeckému zkoumání, a to s velmi pozitivními výsledky. Hřebíček by tak neměl chybět v žádné domácnosti.

Hřebíček má v lidovém léčitelství dlouhou tradici

Hřebíček je jako lék používán již tisíce let. Má vysoký obsah antioxidantů (obzvláště eugenolu), takže pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a rozvoji chronických onemocnění. Podle několika vědeckých studií by mohl hřebíček pomoci i v boji s rakovinou. Obsahuje značné množství manganu, který je nezbytný pro správné fungování mozku a tvorbu kostní tkáně. Mimo jiné má také protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru.

Hřebíček pomáhá odstranit zápach z úst, tlumí i bolest zubů

Pokud vás bolí zub, můžete si do úst, co nejblíže bolavému zubu, vložit celý hřebíček nebo vatový tampon namočený do odvaru z hřebíčku. Pomáhají také výplachy ústní dutiny. Hřebíček potlačuje bolest a má silné protizánětlivé účinky, podle dostupných studií obzvláště dobře působí proti bakteriím, které způsobují záněty dásní. V každém případě vám pomůže přečkat dobu, než se budete moci dostavit na ošetření ke svému zubnímu lékaři.

Hřebíček vás zbaví parazitů, pomůže i proti bakteriím a virům

V boji proti nežádoucím bakteriím, virům či parazitům se nejlépe osvědčil hřebíčkový olej a odvar. Jeho vnitřní užívání pomáhá zdraví celého trávicího traktu, může vám tak ulevit i od bolesti žaludku a nadměrné plynatosti. Zabíjí většinu známých parazitů i jejich zárodky, je účinný i proti plísním (včetně Candidy) a proti některým virům.

Vědecké studie potvrdily jeho účinnost proti nejznámějším druhům bakterií, včetně e.Coli, která způsobuje hlavně střevní potíže, a streptokokům, stafylokokům i pneumokokům. Při preventivním použití pijte šálek hřebíčkového čaje denně.

Hřebíček podporuje zažívání iHřebíček podporuje zdraví zažívacího traktu

Hřebíček může chránit i před rakovinou

Hřebíček obsahuje mnoho prospěšných sloučenin, včetně již zmiňovaného eugenolu, které by podle vědců, mohly být velmi prospěšné při prevenci rakoviny. Silné odvary z hřebíčku a koncentrovaný hřebíčkový olej jsou také vhodné jako doplňková léčba u onkologických pacientů. Podle studií totiž extrakt z hřebíčku pomáhá zastavit růst nádorů a zabíjí rakovinné buňky. Výzkumy jsou však zatím jen ve zkumavkách, na klinické studie se stále čeká, jeho účinnost u lidí tak ještě nebyla stoprocentně potvrzena.

Další pozitivní účinky hřebíčku

Hřebíček má mnoho dalších výhod. Patří mezi ně například:

  • podpora imunity
  • léčba nespavosti
  • podpora libida
  • podpora zdraví a činnosti jater
  • regulace krevního cukru
  • tlumení bolesti
  • zvyšování hustoty kostí

Kdo by se měl hřebíčku vyhnout

Stejně jako všechny byliny či průmyslově vyráběné léky i hřebíček může být pro některé lidi nevhodný. Neměly by jej užívat těhotné a kojící ženy (obzvláště ve větším množství). Velkému množství hřebíčku by se měly vyhnout i děti, v extrémních dávkách může totiž způsobit poškození jater. Eugenol, hlavní léčivá látka v hřebíčku, je totiž v nadměrném množství toxická.

U dětí je tato dávka logicky nižší než u dospělého, proto jim nedávejte hřebíčkový extrakt či silný odvar. Výplach úst, občasné použití slabého hřebíčkového čaje či přidávání hřebíčku do pokrmů samozřejmě ničemu nevadí. Hřebíčku byste se měli vyhnout také 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem.

K čemu dalšímu využíváte sílu hřebíčku vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články