Proč jíst ženšen: Minimálně proto, že může snížit záněty a posílit imunitní systém

Ženšen nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské zdraví, včetně snížení zánětu a lepší obranyschopnosti imunity. Vypěstovat si jej můžete i na své zahradě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ženšen je léčivá bylina, která se již po dlouhá staletí používá v tradiční čínské medicíně a mnoha dalších asijských léčebných směrech. Má mnoho různých druhů, ale u nás, v Evropě, si získal největší oblibu ženšen pětilistý – ten podle lékařky Amy Richter nabízí řadu zdravotních přínosů, včetně regulace krevního tlaku, ochrany před mozkovou mrtvicí a také léčí vředy a bolest kloubů. Pokud jej navíc budete užívat pravidelně, klidně i každý den, pomůže vám dožít se delšího věku (ne nadarmo se proto ženšenu říká zázračná bylinka dlouhověkosti).

Ženšen pětilistý a lidské zdraví 

Ženšen pětilistý neboli bylinka dlouhověkosti je úžasná rostlina, která se již po dlouhá staletí díky svým všestranným účinkům používá v čínské tradiční medicíně. V současné době je však už poměrně běžná i v západních zemích, a proto si ji můžete na své zahradě vypěstovat i vy sami – jen je důležité, abyste ji v zimě chránili před nízkými teplotami. Výsledkem však získáte užitečné přírodní léčivo, které je zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminů A, C, D a E, a také mnoha cenných minerálních látek (hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, selen, vápník a draslík). 

Dále pak ženšen obsahuje také glykosidy, flavonoidy, steroly, polysacharidy a mnoho aminokyselin, které prospívají lidskému zdraví a činí jej mnohem odolnějším vůči řadě onemocnění. V tradiční čínské medicíně se tato rostlina používá především ve prospěch srdce a oběhového systému – snižuje totiž krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu, díky čemuž vás ochrání před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí. Stejně tak pozitivně působí na dýchací systém, ledviny a játra, přičemž snižuje hladinu cukru v krvi. 

Pomůže i s duševním zdravím 

Ženšen má také silné protizánětlivé, analgetické a protirakovinné účinky a je vynikajícím prostředkem v boji proti stresu a únavě. Díky svému obsahu účinných složek totiž pomáhá snižovat napětí, udržuje emocionální rovnováhu a posiluje imunitu organismu. V neposlední řadě pak také podporuje léčbu dny, žaludečních vředů a artritidy – abyste však získali co nejlepší účinky, je zapotřebí užívat jej pravidelně, nejlépe každý den (například ve formě doplňků stravy, což je nejjednodušší způsob ). 

Ženšen rostlina v květu iZdroj fotografie: Pixabay
Ženšen pomáhá udržovat psychickou rovnováhu

Příprava léčivého čaje 

Bylinu dlouhověkosti však můžete také užívat ve formě sušených listů, což vás vyjde nejlevněji – stačí si z nich připravit nálev a ten poté konzumovat. Nasypte zhruba 5 gramů sušených listů do sklenice a zalijte je vroucí vodou. Vařit byste je měli zhruba 15 až 30 minut a pro získání co nejlepších účinků užívat toto přírodní léčivo 2 až 3krát denně. Před zahájením bylinné léčby je samozřejmě důležité poradit se se svým praktickým lékařem, zda je to pro vás vhodné – pokud užíváte silné léky nebo trpíte vážnou nemocí, mohl by ženšen způsobit kontraindikace. 

Bylinu dlouhověkosti by rozhodně neměli užívat pacienti, kteří užívají antikoagulancia, sedativa nebo trpí hypertenzí – v takovém případě by se totiž s nimi mohla rostlina vzájemně ovlivňovat a zvyšovat jejich účinek. Rovněž by se jí raději měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Pokud však dostanete od svého lékaře zelenou, rozhodně jej neváhejte vyzkoušet. Již po několika dnech budete na sobě moci rozpoznat pozitivní změny, a to zejména co se týče silnější imunity a lepší psychické pohody.

Jak se ženšen osvědčil vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články