Tyto léky a vitamíny si v těle konkurují, nikdy by se neměly brát najednou

Mnoho léků a potravinových doplňků působí proti sobě, proto je potřeba brát je zvlášť a mezi jejich užitím dělat doporučené rozestupy, jinak je užíváte zcela zbytečně.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Spousta lidí užívá množství potravinových doplňků, vitamínů či minerálů ve snaze zlepšit své zdraví, imunitu i vzhled pleti a vlasů. Podstatně méně lidí však ví, že mnohé z těchto doplňků se „tlučou“ mezi sebou nebo s běžně užívanými léky. V takovém případě je zapotřebí nechat mezi vitamíny, minerály a léky alespoň několikahodinový rozestup, abyste z nich skutečně vytěžili maximum.

Zinek 

Zinek je důležitý jak pro podporu správné funkce imunitního systému, tak i pro vzhled pleti a stav nehtů. Tělo jej nedokáže samo vyrobit, ale většinou jej získáte dostatek z potravin, jako jsou například vejce, játra, červené maso či mléko. Pokud vám příjem z potravy nedostačuje a doplňujete ho v tabletách, dejte si pozor na současné užívání selenu, protože se vzájemně ruší. 

Stejně nepříznivé účinky lze očekávat při současném užívání mědi a zinku. Zvýšená suplementace druhým prvkem v průběhu času může navíc vést k nedostatku mědi. Pokud zároveň užíváte i hořčík, je vhodné mezi nimi zachovat alespoň dvouhodinový rozestup.

Vápník

Vápník má nezastupitelnou funkci při tvorbě kostní tkáně a zubů, přispívá také k normální činnosti svalů, nervů a trávicích enzymů. Za jeho nejlepší zdroje se tradičně považuje mléko a mléčné výrobky. Při jeho suplementaci se vyhýbejte současnému užívání se železem a hořčíkem. Navíc je vhodné připomenout, že poměr vápníku a hořčíku by měl být 2:1, tedy dvakrát více vápníku než hořčíku, pak bude vstřebatelnost obou složek nejvyšší.

iZdroj fotografie: Freepik

Železo

Železo je nezbytné pro všechny orgány, protože je naprosto nepostradatelné pro hemoglobin, který ovlivňuje schopnost krve přenášet kyslík. Nejvíce železa obsahuje maso (včetně vnitřností) a vejce. Co se týče rostlinných zdrojů, nejlépe si stojí špenát, rajčata a luštěniny, vstřebatelnost je však o něco nižší, podpořit ji lze současným užíváním vitamínu C. 

Na druhou stranu, jeho vstřebatelnost snižuje již zmiňovaný vápník a vláknina. Vláknina obecně škodí mnoha vitamínům a minerálům, kromě železa i například zinku, hořčíku, vápníku a fosforu. Snižuje i vstřebatelnost mnoha léků. Negativní dopad mají také polyfenoly a kyselina fytová. Vyhněte se tedy současné konzumaci doplňků železa a zeleného čaje, kávy či kakaa.

Pokud užíváte dlouhodobě léky, vždy se poraďte o vhodných doplňcích stravy

Užíváte-li dlouhodobě léky, obzvláště na předpis, a chcete užívat i nějaké doplňky stravy, poraďte se vždy s lékařem či lékárníkem. Doplňky stravy totiž mohou buď zvýšit toxicitu užívaných léků nebo způsobit, že léky nefungují tak, jak by měly. Například lidé užívající antikoagulancia nebo s poruchami krvácení musí být opatrní s doplňky na bázi omega-3 a přípravky s extraktem z ginkgo biloby. Mohou ředit krev a zvyšovat riziko poruch srážlivosti. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Problematický je mnohdy i draslík. Zvláštní opatrnosti je třeba u pacientů s onemocněním ledvin a u kardiologických pacientů užívajících léky, které mohou zadržovat draslík v těle. Naopak lidé užívající diuretika by měli draslík doplňovat, protože léky tento prvek vyplavují.

Nenechte se zlákat reklamou na multivitamíny

Obzvláště v době respiračních onemocnění se to v televizi i časopisech jen hemží reklamami na multivitamíny. Nenechte se napálit, jedná se jen o marketingový trik. Nikdo nepotřebuje doplnit úplně všechny vitamíny a minerály. Za normálních okolností všechno hravě pokryjete stravou, a pokud máte nějaké potravinové omezení, doplňujte skutečně jen to, co vám chybí.

Jak často užíváte potravinové doplňky vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články