Surovina našich babiček: Během pár minut dokáže detoxikovat celé tělo

Pokud zařadíte tuto surovinu do svého jídelníčku, můžete se těšit z mnoha zdravotních přínosů. Obzvláště účinně vám pomůže s detoxikací těla.

Červená řepa rozkrojená, účinky pro zdraví i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Červená řepa je velmi silná, ale zároveň opomíjená potravina, kterou mnoho lidí pro její zemitou chuť nerado jí. Pravdou však je, že se jedná o jedno z nejúčinnějších přírodních léčiv, které podporuje lidské zdraví v mnoha směrech. Pokud jí tedy zařadíte do svého jídelníčku, můžete se podle lékařky Jerlyn Jones těšit z řady zdravotních přínosů, jako je například detoxikace těla nebo podpora krevního oběhu. Kromě toho si z ní můžete připravit také kvas, který je ještě účinnější a možná vám bude chutnat víc než řepa zasyrova. 

Kvas z červené řepy a jeho zdravotní přínosy 

Tato účinná potravina nabízí sama o sobě nespočet zdravotních přínosů. Kvas z červené řepy se proto může chlubit dalšími benefity, ze kterých může těžit naprosto každý. Umí například čistit a regenerovat játra, detoxikovat organismus a stejně tak vás ochrání před rozvojem rakovinného onemocnění. Pozitivní vliv má také na trávicí ústrojí, neboť pomáhá optimalizovat jeho funkci a léčí typické problémy, jako je například plynatost, nadýmání nebo průjem. Mimo jiné vám také dodá spoustu užitečných živin pro lepší obranu imunity. 

Červená řepa funguje na 9 zdravotních problémů. Pomáhá řešit vrásky, anémii, ale i hodnotu krevního tlaku

Kvas z červené řepy také předchází kornatění cév, díky čemuž vás ochrání před rozvojem nebezpečných problémů, jako je například srdeční infarkt, vysoký krevní tlak nebo mozková mrtvice. K tomu všemu ještě dokáže podle webu BBCgoodfood regulovat hladiny cukru a cholesterolu v krvi, čímž dále snižuje riziko nebezpečí, kterému by mohlo být vystaveno vaše srdce. Samozřejmě je důležité zmínit, že abyste získali co nejlepší výsledky, je důležité konzumovat tuto potravinu pravidelně, a to nejlépe každý den. 

Jak si kvas nejsnadněji připravit 

Příprava kvasu z červené řepy je velmi jednoduchá a hravě si s ní poradí naprosto každý. Stačí si sehnat dostatečně velkou (nejlépe třílitrovou) nádobu a čistou utěrku (na zakrytí), která bude do nádoby pouštět vzduch a chránit ji před nečistotami. Poté už budete potřebovat pouze následující ingredience: 

  • 650 gramů červené řepy
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 250 gramů třtinového cukru
  • 50 gramů rozinek
červená řepa na stole iZdroj fotografie: Pixabay
Kvas z červené řepy nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské zdraví

Příprava je poté již velmi jednoduchá. Jakmile budete mít všechny ingredience, můžete se pustit do přípravy. Nejprve oloupejte červenou řepu, omyjte jí a nakrájejte spíše na větší kostičky. Ty následně vložte do připravené nádoby, zasypejte je rozinkami, moukou a také cukrem. Vše poté důkladně promíchejte, aby byla směs rovnoměrně rozložená v každé části. Nakonec stačí nádobu zaplnit vodou, aby byl celý obsah zalitý. Pak už stačí jenom zakrýt nádobu utěrkou nebo třeba kouskem gázy a nechat ji stát (zajistěte gumičkou). 

Červená řepa je vitamínová bomba, která dokáže předejít nemocem. Zbaví zácpy, podpoří imunitu a léčí játra

Jakmile budete hotovi, nechte nádobu stát alespoň týden na teplém místě, aby se aktivovaly kvasné procesy. Jednou za čas také obsah zamíchejte, abyste podpořili proces kvašení. Zhruba po týdnu by měl být kvas z červené řepy hotov. Nyní jej stačí přecedit (nejprve pomocí cedníku, podruhé použijte plátno) do uzavíratelné nádoby. Pro získání co nejlepších výsledků konzumujte kvas každý den, a to nejlépe 3 polévkové lžíce vždy před snídaní, obědem a večeří. Na webu JakZdravě jsme psali o dalších zdravotních přínosech červené řepy

Jak se kvas osvědčil vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články