Tato extrémně jednoduchá šťáva vás vyjde jen na pár haléřů a přitom vám udělá obrovskou službu. Pomůže vám snížit cholesterol, zbavit se zánětů a posílit vnitřní orgány.
Jak vždycky říkala moje babička, v jednoduchosti je síla. O dnešním receptu to platí dvojnásob. Na jeho výrobu budete potřebovat jednu jedinou naprosto běžnou surovinu, a přitom má neskutečné množství zdravotních přínosů. Normalizuje mnoho tělesných funkcí včetně zažívání, krevního tlaku či správné činnosti tělesných orgánů.
Jednoduchá bramborová šťáva
Bramborová šťáva je extrémně levná, jednoduchá a účinná podpůrná léčba mnoha onemocnění. Můžete ji užívat i preventivně, abyste si zachovali vitalitu a zdraví až do vysokého věku. Jedinou její nevýhodou je její poměrně mdlá chuť, kterou však můžete snadno vylepšit například šťávou z jablek, pomerančů, mrkve či přidáním medu.
Jak jsme již zmínili, výroba je opravdu velmi snadná. Stačí když umyjete, oloupete a nastrouháte či odšťavníte několik brambor a získanou šťávu vypijete. Bramborovou šťávu připravujte vždy čerstvou a pijte ji ideálně na lačný žaludek.
Bramborová šťáva má mnoho zdravotních přínosů
The National Potato Council of Kenya (ano, i brambory mají vlastní organizaci) nedá na bramborovou šťávu dopustit, protože obsahuje obrovské množství vitaminu a dalších látek, které mohou pomoci s celou řadou zdravotních potíží:
- Oslabená imunita: V tomto ohledu hraje podstatnou roli vitamin C, který je pro obranyschopnost organismu naprosto zásadní.
- Předčasné stárnutí: Brambory jsou nabité antioxidanty. Pravidelná konzumace bramborové šťávy tak pomáhá odstraňovat viditelné známky stárnutí, včetně vrásek. Současně hydratuje a vypíná pleť.
- Nedostatek energie: Pokud potřebujete rychle doplnit energii, je bramborová šťáva skvělou volbou. Obsahuje totiž velmi vysoké množství thiaminu, který pomáhá při štěpení sacharidů na využitelnou energii.
- Potíže s krevním oběhem: Vitamin B v bramborách má pozitivní vliv na okysličování krve a krevní oběh obecně.
- Překyselení organismu: To, že bramborová šťáva alkalizuje organismus, pomáhá předcházet některým onemocněním, včetně těch kardiovaskulárních či rakovině.
- Dna: Bramborová šťáva přirozeně snižuje hladinu kyseliny močové.
- Záněty: Pokud vás trápí vleklá zánětlivá onemocnění, včetně artritidy.
- Problémy s vnitřními orgány: Bramborová šťáva zlepšuje funkci jater, ledvin, žlučníku, slinivky a žaludku.
- Vysoký cholesterol: Bramborová šťáva snižuje hladinu cholesterolu. Jak už jsme na JakZdravě zmiňovali, je vhodná také pro lidi, kteří mají cukrovku a vysoký krevní tlak.
- Rakovina: Bramborová šťáva je vhodným podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny kvůli vysokému obsahu antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk.
Další využití bramborové šťávy
Kromě pití bramborové šťávy ji můžete použít i k obkladům pleti, odstraňuje totiž kruhy pod očima a pigmentové skvrny. Na JakZdravě jsme vám brambory doporučovali i na podporu růstu vlasů.
Ekologové ze serveru AskTeamClean doporučují zbytky bramborové šťávy uschovat a použít je k zalévání květin nebo k úpravě pokrmů:
- Použijte zbylou šťávu jako základ na omáčku, díky škrobu, který šťáva přirozeně obsahuje, nebudete muset výslednou omáčku již tolik zahušťovat.
- Použijte bramborovou šťávu při přípravě bramborové kaše.
- Bramborovou šťávu můžete využít i při zadělávání chleba. Lze jí nahradit až polovinu vody.