Nepodceňujte sílu přírody. Mnohdy vás uzdraví rychleji než běžné volně prodejné léky a bez vedlejších účinků. Příprava je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý.
Lidové léky často obsahují přísady, které jsou silné samy o sobě. Zkombinováním se jejich síla násobí. Užívané preventivně dovedou ochránit vaše zdraví před nemocemi. Podívejte se na velmi jednoduchý recept z česneku a medu, který můžete užívat každou zimu, abyste zůstali zdraví.
Recept na kvašený česnek v medu
Co budete potřebovat?
- Česnek
- a med.
Postup přípravy receptu:
- Česnek očistěte, rozloupejte na stroužky a poté je rozmačkejte nožem.
- Česnek nemusíte úplně rozdrtit, stačí trochu, aby pustil šťávu a tím se z něj uvolnil alicin.
- Vložte česnek do čistých sklenic.
- Sklenice bez ohledu na velikost naplňte do tří čtvrtin.
- Med nalijte navrch, aby zakrýval česnek.
- Sklenice nezavírejte, pouze přikryjte a nechte pár dní odstát.
- Pod sklenice položte talíř. Med může bublat a vytékat, jak dochází k mírnému kvašení. Ve výsledku by měl česnek změknout a med se stát tekutějším.
Aplikace a dávkování:
Tento lék můžete jíst v kterékoli fázi přípravy. Fermentační proces je úplně dokončený zhruba po třech až čtyřech týdnech. Po této době můžete sklenice bez obav uzavřít. Skladujte je na tmavém a chladném místě. Užívejte jednu lžíci denně, která bude obsahovat jeden stroužek česneku a trochu medu. O medu a jeho léčivých schopnostech psala naše redakce už dříve.
Med a česnek jsou dva velcí léčitelé
Jak potvrzuje také web Healtline, med se v lidové léčbě doporučuje vždy při nachlazení, bolesti v krku i k potlačení dráždivého kašle. Má protizánětlivé účinky, hubí bakterie a obsahuje velké množství antioxidantů. Česnek díky alicinu pomáhá posilovat počty bílých krvinek, aby získaly převahu v boji proti nemocem. To potvrzuje i dietetička Lorraine Johnson. Česnek je také skvělý pro prevenci a posílení imunity během chřipkového období, o čemž jsme již na JakZdravě psali.