Anýzové mléko je nejen chutný a uklidňující nápoj. Nabízí celou řadu zdravotních výhod, snižuje bolesti, záněty i deprese.
Přírodních prostředků proti kašli, bolestem v krku a dalším příznakům respiračních onemocnění existuje prakticky nepřeberné množství. Jednou z často opomíjených bylinek je anýz, který dle renomovaného portálu WebMD oplývá rozmanitou škálou léčebných vlastností. Připravte si z něj například lahodné anýzové mléko.
Anýz má výrazné antibakteriální vlastnosti
Anýz jsme vám na JakZdravě doporučovali například na žaludeční křeče, má však i mnoho dalších výhod. Mimo jiné působí proti bakteriím i různým druhům plísní. Dle vědeckých výzkumů zabraňuje množení mnoha druhů bakterií, včetně těch, které způsobují závažné komplikace, například choleru. Tím, že navíc působí protizánětlivě, je vhodným způsobem, jak předcházet a léčit mnohá respirační onemocnění.
Recept na anýzové mléko
Samotný anýz je velmi aromatický a užívá se v malých dávkách. Obou těchto faktorů využijete při přípravě anýzového mléka. Na jeho výrobu budete potřebovat 1 čajovou lžičku sušeného anýzu a šálek horkého mléka. Anýz zalijte horkým mlékem a nechte cca 10 minut odstát, následně sceďte a po mírném vychladnutí můžete osladit medem. Med, jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali totiž na kašel účinkuje stejně dobře, jako volně prodejné léky. Anýzové mléko připravujte vždy čerstvé a pijte jej teplé. Za den si můžete dopřát dva až tři šálky.
Další výhody anýzového mléka
Dle nutriční specialistky Rachael Ajmera, MS, má anýz kromě antibakteriálních účinků celou řadu dalších zdravotních přínosů pro tělo i pro duši. Patří mezi ně zejména:
- pomáhá v boji s depresí
- chrání před žaludečními vředy
- zmírňuje obtíže spojené s menopauzou
- snižuje hladinu glukózy (krevního cukru)
- zmírňuje chronické záněty
- pomáhá při zažívacích potížích
- zmírňuje otoky
- zmírňuje bolesti hlavy, obzvláště ty migrenózní