Křen je jedním z nejstarších přírodních léků. Má hojné možnosti využití, od léčby nachlazení po snižování hladiny cholesterolu.
Křen není jen oblíbenou přílohou ke klobáskám. Lékař Dany P. Baby, MD tvrdí, že má i značné množství zdravotních výhod. Není tedy divu, že se v lidovém léčitelství po celém světě užívá již po staletí. A jeho záběr je skutečně úctyhodný.
Křen snižuje cholesterol, posiluje imunitu, čistí krev
Křen obsahuje látky nazývané glukosinoláty, které mají silné antioxidační vlastnosti a snižují hladinu cholesterolu. Pomáhají totiž rozkládat a odstraňovat tuky a cholesterol z cév, čímž přispívají k celkovému snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Křen obsahuje také vitamín C, další antioxidant, který pomáhá při čištění krve tím, že podporuje produkci bílých krvinek, jež jsou zodpovědné za obranu těla proti infekcím a odstraňování toxických látek z krve. Tím tedy posiluje i imunitu. O prospěšnosti vitamínu C jsme ostatně na JakZdravě psali již nesčetněkrát.
Další výhody křenu
Na JakZdravě jsme vám křen doporučovali například na bolesti v krku, infekce či migrenózní bolesti hlavy. Odborníci z DennisHorseradish jej doporučují také na ulehčení vykašlávání, bakteriální infekce, zažívací potíže či podporu hubnutí. Můžete jej využít také na zlepšení imunity a mohl by působit preventivně i proti některým druhům rakoviny.
Recept na domácí antibiotikum z křenu
Křen využijete například v době zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, ale můžete jej užívat i preventivně. Na výrobu křenového léku budete potřebovat:
- 150 g čerstvého kořene křenu
- 3 velké citrony
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 lžičku skořice
- 3 cm čerstvého kořene zázvoru
Křen a zázvor oškrábejte a nastrouhejte. Citrony vymačkejte a smíchejte je s nastrouhaným křenem a zázvorem. Nakonec přidejte med a skořici a dobře promíchejte. Užívejte jednu lžíci ráno na lačný žaludek a jednu večer.