Jedna polovina lidí chléb miluje a druhá se mu vyhýbá. Pojďme se podívat, jak to přesně je, a co konkrétně nám v chlebu prospívá a co vadí.
Chléb je součástí našeho jídelníčku již velmi dlouho. Naši předkové se jím živili, když nebyly ostatní potraviny dostupné. Dnes je náš přístup k němu odlišný a každá země má několik pro sebe typických druhů. Na chléb existují dva základní druhy pohledu. Jeden tvrdí, že je dobrý pro naše zdraví, ten druhý tvrdí opak. Podívejme se tedy podrobněji na to, zda bychom ho měli konzumovat nebo se mu raději vyhnout.
Chléb je přínosem pro naše zdraví
Hlavní složkou, kterou chléb obsahuje, jsou sacharidy. Stejně jako všechny lahodné těstoviny a koláčky, tak i chléb je z velké části sacharidů plný. Jsou totiž nepostradatelnou součástí pro fungování našeho těla a díky nim získáváme energii. Právě sacharidy tvoří asi 33 % toho, co vaše tělo potřebuje k bezproblémovému chodu. Střídmá konzumace chleba je tedy pro naše tělo prospěšná, zejména pokud jej budeme konzumovat společně se zeleninou a zdravými tuky.
Vědět, že sacharidy jsou ve stravě nutností, je stejně důležité, jako vědět, které druhy konzumovat. Mezi ty dobré se řadí ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, zatímco bílá mouka či bílá rýže jsou příkladem špatných sacharidů. Zejména proto, že obsahují cukry a tuky, a ještě jim chybí potřebná vláknina. Typickým příkladem špatných sacharidů jsou například koblihy, těstoviny a chléb z bílé mouky. Jestliže máte chleba rádi, pak dejte přednost tomu z celozrnné mouky.
Odvrácená strana chleba
Mouka v chlebu ale není vše, na co si dávat pozor. Dnes se chléb vyrábí jinak, než tomu bylo u našich předků. Jeho příprava se liší v závislosti na zemi původu. Zatímco naši předci si chléb sami s láskou pekli a mouku si připravovali, dnes tomu tak není. Chléb v dnešní době obsahuje kromě přirozených plísní také chemické látky, které se do něj přidávají. Ve Spojených státech se v něm dokonce nacházejí nepěkné látky, které najdete třeba v podložkách na jógu.
Nebo také v žehličkách na vlasy a ve výbušninách. A to už je opravdu těžko uvěřitelné. Jako by nestačilo, že chléb kromě přidaných látek už v samotné mouce obsahuje pesticidy. To vůbec nezní jako něco, co by naše tělo potřebovalo k fungování. Naopak nám dlouhodobá konzumace může uškodit. Snažte se proto vyhledávat chléb v bio kvalitě, od poctivých farmářů nebo si jej upečte sami doma. Dnes už to není žádný problém a ani nepotřebujete domácí pekárnu, stačí obyčejná trouba.