Zdravě a chutně: Proč sáhnout po domácí limonádě?
Přemýšlíte nad výrobou domácí limonády? Věřte, že stojí za to věnovat přípravě pár minut. Výhodou vlastní výroby domácích limonád je bezesporu to, že zkrátka víte, co v ní je. Pokud přeslazené kupované nápoje nejsou nic pro vás, vsaďte právě na zdravé letní osvěžení plné vitamínů. Obzvlášť ve dnech, kdy se teploty pohybují opravdu vysoko, je více než kdy jindy důležité dodržovat pitný režim – i s tím vám pomohou chutné domácí limonády. Zvolte klasickou citronovou limonádu, nebo zkuste experimentovat a dejte zelenou surovinám, které dají výslednému nápoji výraznou chuť nebo barvu.
Připravili jsme pro vás dva recepty, které stojí za vyzkoušení. Veškeré limonády je možné připravit z neperlivé i perlivé vody – přesně tak, jak vám to zrovna vyhovuje. I cukr je možné použít v několika variantách – klasický bílý, třtinový nebo ve formě sirupu – cukru svařeného s vodou. Někteří lidé totiž zrovna dvakrát nevyhledávají špatně rozmíchaný cukr ve studené limonádě. Osladit můžete limonádou i předem připravenou či koupenou šťávou. Zkrátka – ve světě limonád se fantazii meze nekladou.
Recept: Vyzkoušejte okurkovou limonádu
Cukr, led, máta a citronová šťáva. Přesně tato kombinace je obvykle klasickým základem pro přípravu jakékoliv další limonády. Přidáte-li i okurku a špetku soli, vznikne osvěžující okurková limonáda, kterou oceníte zejména v letních dnech. Jak ji připravit?
Budete potřebovat:
- 450 g salátové okurky
- 50 g krupicového cukru
- 1 ks limetky
- špetku soli
- led
- vodu
- můžete sáhnout i po některém ze sirupů
Příprava:
Oloupanou okurku zbavenou semínek nahrubo nakrájejte a rozmixujte dohladka společně s 375 ml vody, cukrem a šťávou vymačkanou z jedné limety. Dále přidejte sůl, případně šťávu či sirup a led. Limonádu podávejte v průhledné vyšší sklenici s brčkem. Ideální bude typická sklenice pro podávání limonády – s ouškem na pohodlné držení. Efektivně vypadá ozdobení okurkou.
A co nesmrtelná malinovka?
Malinová limonáda patří k evergreenům. Připravíte si ji během malé chvíle i u vás doma.
Budete potřebovat:
- 200 g malin
- mátu do limonády i na ozdobení
- 100 g cukru
- vodu (ideálně perlivou)
- 100 ml citronové šťávy
- led
Příprava:
I tentokrát přijde na řadu mixér. Maliny je totiž nutné rozmixovat s trochou vody a s cukrem. Poté přidejte i pár lístků máty a citronovou šťávu. Následně promíchejte, dolijte perlivou vodou a dozdobte mátou, nerozmixovanými čerstvými (či klidně i mraženými) malinami a plátky citronu.
I tento recept je jednoduché obměňovat – maliny můžete vyměnit za jiné ovoce nebo ho dokonce k malinám přidat. Vzniknout tak může třeba limonáda s příchutí lesního ovoce.
Limonádu je vždy lepší připravit ve větším množství – příprava nějakou tu minutku zabere, a tak je fajn mít ji v zásobě pokaždé, když dostanete chuť na příjemné letní osvěžení. Ideální je mít limonádu v objemné nádobě s kohoutkem – čepování limonády si zamilují děti i dospělí, nádoba navíc vypadá na stole jednoduše skvěle.
TIP: Ať už na zahradní party nebo na všední letní dny, skvěle se vám bude hodit nádoba speciálně na limonádu, kterou můžete naplnit ledem nebo skladovat v lednici, a mít tak po ruce osvěžující nápoj po celý den. Velký výběr najdete např. na FAVI.