Nemáte na těle náhodou tuto vyrážku? Projevuje se tak intolerance lepku

Pokud se vám na těle objevila tato vyrážka, raději ji za žádných okolností nepodceňujte. Mohlo by se jednat o příznak intolerance na lepek.

Tři pytlíky mouky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Intolerance lepku je poměrně častý problém, který dnes trápí čím dál více lidí. Mnozí si to dokonce ani nemusí uvědomovat, přičemž se jeho typické známky snaží řešit prostřednictvím aplikace různých léků či jiných komerčních prostředků. Jak ovšem uvádí lékařka Jerlyn Jones, pokud se objeví, rozhodně to není dobré ignorovat. Je totiž nutné zakročit včas a začít je řešit správným způsobem, jinak by se váš stav začal postupně zhoršovat. 

Keratóza pilaris (kuřecí kůže) a časté bolesti hlavy 

Typicky se v případě intolerance lepku objevuje u pacientů tzv. „kuřecí kůže“, která postihuje především stehna a horní končetiny. Její příčinou bývá zpravidla nedostatek omega-3 mastných kyselin, což je zase důsledkem destrukčních procesů ve střevě vyvolaných touto živinou. Pozor byste si poté měli dávat také na časté bolesti hlavy, pokud se objevují poté, co sníte pečivo či jiné výrobky obsahující lepek a nemizí.

žena na posteli iZdroj fotografie: Pixabay
Nesnášenlivost lepku přispívá k rozvoji lupusu

Jedná se o další typický příznak problému, ovšem ještě než s ním zajdete za lékařem, ujistěte se, že ho nezpůsobují žádné jiné faktory. Často může být bolest hlavy důsledkem dehydratace, o jejíž dalších příznacích jsme mimo jiné na serveru JakZdravě již dříve informovali. V některých případech pak může nesnášenlivost lepku přispívat k rozvoji autoimunitního onemocnění, jako je lupus, revmatoidní artritida, sklerodermie, psoriáza a roztroušená skleróza. 

Nedopusťte, aby vás roztroušená skleróza posadila na invalidní vozík. Včasné zahájení léčby znamená naději na normální život

Problémy s trávením a časté závratě 

Jedním z nejčastějších příznaků intolerance lepku jsou také trávicí problémy, a to zejména co se týče plynatosti, průjmu, nadýmání, křečí v žaludku nebo přetrvávající zácpy (ta se nejčastěji objevuje zejména u dětí). Stejně tak mohou být dle serveru MedicalNewsToday přítomny také závratě, točení hlavy či pocity, že jste vyvedeni z rovnováhy. Žádnou z těchto známek není dobré ignorovat a raději ji rychle řešit s lékařem. 

Jak proti intoleranci na lepek bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články