Zdravě a bez masa – chutné a rostlinné recepty pro oblíbená jídla

Co bychom si počali bez našich oblíbených kuchyňských pomocníků. Kuchyňských mixérů, odšťavňovačů, zmrzlinovačů, toustovačů a multifunkčních hrnců, které čas strávený přípravou v kuchyni zkracují na nutné minimum. Během jednoho sobotního dopoledne tak bez problémů navaříte pro celou rodinu na celý následující týden. O tom si naše babičky mohly jen nechat zdát.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Baví vás vaření? A co děláte nejraději? Striktně se držíte receptů, nebo rádi experimentujete? A vše děláte ručně, nebo si na pomoc přizvete některého ze zmíněných pomocníků? Těch je na trhu celá řada a i za malý peníz slibují opravdu hodně muziky. Ty z portfolia značky Tescoma se navíc mohou stát ozdobou každé kuchyňské linky. Spolu se svou funkčností a účinností zaujmou i svým špičkovým designem. Kteří by ve vaší kuchyni neměli chybět?

Tyčový mixér

Naprostým základem je levný ponorný mixér. Za necelých 2300 Kč dostanete přístroj s nastavitelnými otáčkami, pulzním mixováním, mixovací i sekací nádobou, s nímž vmžiku připravíte celou řadu pokrmů. Nebo pro ně alespoň připraví veškeré ingredience. Konkrétně model President značky Tescoma rozmixuje omáčku, polévku, připraví pyré, majonézu, dresing i koktejl. A pozor, poradí si i s tvrdými potravinami včetně ořechů. A jaké dobroty s tyčovými mixérem připravíte? Spoustu inspirativních receptů najdete na blogu Tescomy. Přinášíme vám některé z nich.

Chimichurri salsa

Snadno v něm připravíte například vynikající chimichurri salsu. Nasekejte 50 gramů listové petržele, tři stroužky česneku, přidejte 150 g olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, lžičku sušeného oregana, chilli papričku, osolte, opepřete, vložte do ponorného mixéru, několika pulzy rozmixujte a nechte dvě hodiny stát. Za tuto dobu se všechny chutě nádherně propojí a budete moci servírovat skvělou omáčku k rybám i grilovanému masu.

Humus s pečenou paprikou

Báječně chutná i známý pokrm původem pocházející z Libanonu. A k tomu prospívá zdraví. K jeho přípravě budete potřebovat 200 g suché cizrny, 60 gramů pasty tahini (seženete v orientální sekci ve velkých supermarketech a v obchodech se zdravou výživou, 40 ml olivového oleje, 20 ml citronové šťávy, 2 červené opečené papriky a dále dle chuti česnek, uzenou papriku, sůl a kajenský pepř. Cizrnu na noc (pokud na to zapomenete, tak alespoň na 90 minut) namočte do studené vody. Po uplynutí této doby vodu slijte (uchovejte si ji) a namočenou cizrnu zalijte vodou novou (na 100 gramů cizrny budete potřebovat 2 sálky vody). Přelijte do tlakového hrnce, vařte asi 20 minut a poté nechte 10 minut odpočívat. Můžete ji samozřejmě vařit v hrnci klasickém, počítejte ale s tím, že se doba varu o něco protáhne. Doba varu v tomto případě závisí na době namočení cizrny. Cizrně namočené přes noc stačí 20 minut varu, cizrnu namočenou kratší dobu je ale třeba vařit déle (zhruba 40 minut). Až bude cizrna uvařená, tak ji rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Bude-li na váš vkus moc hustá, přidejte uchovanou vodu ze slité cizrny.

Pesto z medvědího česneku

Máte rádi těstoviny? Naprosto famózně chutnají ty s pestem z medvědího česneku. I jeho příprava je jednoduchá. Připravte si 150 g listů medvědího česneku, 50 g nastrouhaného parmazánu (nebo pecorina), nastrouhanou kůru z poloviny citronu, 50 g ořechů (vlašských, piniových, mandlí, kešu) či slunečnicových semínek, 150 ml olivového oleje a půl lžičky soli. Ze všeho nejdříve nasucho na pánvi opražte ořechy. Až vychladnou, tak je ponorným tyčovým mixérem rozmixujte s omytým česnekem, sýrem a citronovou kůrou. Až poté přidejte olivový olej a znovu rozmixujte.

Polévkovar

Dalším šikovným pomocníkem je domácí polévkovar. Ten vám zase bleskurychle připraví perfektní polévku, krémovou i vydatný vývar. A ten z portfolia značky Tescoma toho zvládá mnohem víc. Spolu s polévkami připraví omáčku, pyré, smoothie i mléčný koktejlů. A pozor, součástí balení je i spousta receptů. Nás nejvíce zaujala dýňová polévka. Jak na ni?

Dýňová polévka z polévkovaru

Připravte si 600 g dužiny z oloupané dýně Hokkaido (možná je i dýně máslová, popřípadě muškátová), k tomu 500 ml zeleninového či masového vývaru, 125 ml šlehačky na šlehání (33%), 1 větší cibuli, 70 g mrkve, 40 g kořenové petržele, 40 g oloupaných brambor, 30 g celeru, 30 g másla, 2 cm oloupaného zázvoru, stroužek česneku, 3 lžičky sójové omáčky, šťávu z půlky limetky, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky dijonské hořčice, lžičku muškátového oříšku, špetku chilli, soli a pepře. Veškeré ingredience jednoduše vložíte do polévko, kterou do polévky přidáte 5 minut před ukončením programu. Zapněte program krémová polévka a zbytek nechte na polévkovaru. Hlavně nezapomeňte 5 minut před koncem programu do polévky přilít smetanu. Dobrou chuť.

Cuketová a z červené řepy

Naprosto famózní je i cuketová krémová polévka. K její přípravě budete potřebovat 300 g na malé kostičky nakrájených mladých cuket, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce másla, nadrobno nakrájenou malou cibuli, stroužek česneku, 2 snítky čerstvého tymiánu, sůl a pepř. Opět vše vložte do polévkovaru, spusťte program krémová polévky a za chvilku budete moci servírovat. Skvělá je ale i polévka z červené řepy. Tu navíc připravíte z pouhých čtyř ingrediencí, a to čtyř větších, popřípadě pěti menších oloupaných řep (nakrájených na kostky), jedné lžíce olivového oleje, jedné oloupané cibule nakrájené na kostičky a litru hovězího vývaru. Vše vložte do polévkovaru, opět spusťte program krémová polévka a čekejte. Nebojte, i v tomto případě se dočkáte.

Spoustu dalších inspirativních receptů najdete na blogu Tescomy (Tescoma.cz)

Zdroj obrázku: pilipphoto / stock.adobe.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články