5 tipů, jak si i během podzimu udržet pevné zdraví

Příchod podzimu je obdobím, během kterého se mnoho z nás nevyhne nachlazení, chřipce nebo závažnějším onemocněním. Prudké venkovní ochlazení vytváří spolu se sychravým počasím ideální podmínky pro oslabení naší imunity a šíření virů a bakterií. Jak si i během těchto dnů udržet pevné zdraví?

i Zdroj obrázku: AdobeStock.com
                   

1. Začněte se už během léta otužovat

Komu se nelení, tomu se zelení, říká klasické české přísloví. Platí to i v případě zdraví. Na příchod chladných dnů totiž můžete své tělo připravit, jen musíte začít včas. A tak kromě toho, že si v létě budete užívat horkých letních dnů, byste měli myslet i na to, že teploty brzy opět klesnou. Pokud se budete i během jara a léta věnovat otužování, vaše tělo bude teplotním změnám v průběhu podzimu mnohem lépe odolávat. Riziko, že vás pak postihne chřipka, nachlazení či jiná vážnější nemoc, bude výrazně nižší.

Pozor na to, že během září nebo října už na otužování bývá pozdě. Jde o běh na dlouhou trať a šoková terapie v tomto případě nefunguje. Začít tedy musíte s několikaměsíčním předstihem, ideálně na konci předchozí zimy.

2. Když se objeví první příznaky, na nic nečekejte

Velice často se první příznaky chřipky a nachlazení objeví den před tím, že onemocnění propukne naplno. Může jít o únavu, bolest hlavy, zvýšenou teplotu a podobně. Pakliže tyto symptomy vypozorujete, na nic nečekejte a začněte užívat léky na chřipku a nachlazení pro děti i dospělé. Kromě toho si udělejte hřejivý čaj a začněte odpočívat. Včasné zahájení léčby výrazně omezí rozvoj nemoci a zkrátí celkovou dobu jejího průběhu.

Naopak pro mnohé vytížené osoby typické přecházení nemocí je pro organismus ohromně zatěžující. Zejména dlouhodobě se na vás nedostatečná péče o vlastní zdraví může negativně podepsat

3. Nepodceňujte oblékání

Zásadním preventivním opatřením je volba vhodného oblečení. Podzimní měsíce jsou v tomto ohledu velice zrádné. Zatímco přes den si ještě můžeme užívat relativně vysokých teplot a hřejivého sluníčka, během rána se mohou objevovat první přízemní mrazíky. Stejně tak po západu slunce se rychle ochlazuje. Snadno se tak může stát, že jste ráno a večer oblečeni nedostatečně a přes den se zase v silné mikině a bundě okamžitě zpotíte. Obojí může vést k onemocnění.

Ideální volbou je větší množství slabších vrstev, které můžete dle potřeby snadno odložit a svůj oděv tak přizpůsobovat výkyvům v denní teplotě.

4. Nezůstávejte zavření doma

Přestáváte s příchodem podzimu vycházet ven a čekáte opět na teplé jarní dny? Nejde o spolehlivé řešení. Na pobyt venku byste neměli rezignovat. Právě díky němu si totiž tělo zvyká na měnící se počasí. Stejně tak vašemu zdraví pomohou sluneční paprsky. I pravidelné podzimní procházky tak mohou vaše zdraví zocelit.

5. Zdravá strava a dostatek tekutin

Pro správnou funkci organismu je zcela zásadní pravidelný příjem tekutiny a zdravá rozmanitá strava. V tom má podzimní období velkou výhodu. Čerstvé úrody je stále dostatek, a tak na talíři můžete mít spoustu čerstvého ovoce, ořechů i zeleniny, které vitamíny a minerály doslova překypují. Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. Chybou není ani občasná konzumace vitaminů a minerálů ve formě doplňků stravy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

PR

Zobrazit další články