Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B9, manganu, folátu a draslíku. Jsou také bohaté na antioxidanty. Pro naše zdraví jsou víc než prospěšné.
Věděli jste, že konzumace jahod může mít pozitivní vliv na zdraví vašeho srdce nebo na hladinu cukru v krvi? Tyto bobulovité plody se obvykle konzumují syrové a čerstvé. Používají se však také do dezertů, dortů, želé či marmelád. Mnozí si je rádi ukládají do mrazáku, aby si na nich mohli pochutnat třeba i v zimě. Často se z nich dělá jahodová dřeň nebo domácí zmrzlina.
Nutriční hodnoty jahod
Jahody jsou z 91 % tvořené vodou. Obsahují necelých 8 % sacharidů a zanedbatelné množství tuku a bílkovin. Výživové hodnoty ve 100 gramech syrových jahod jsou následující: 32 kalorií, 91 % vody, 0,7 gramů bílkoviny, 7,7 gramů sacharidů, 4,9 gramů cukru, 0,3 gramů tuku a 2 gramy vlákniny. Obsah sacharidů je tedy velmi nízký. Navíc většina těchto sacharidů není tělu nebezpečná, protože jde o jednoduché cukry, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Jahody ovšem obsahují slušnou porci vlákniny.
Mají také relativně nízké skóre glykemického indexu. To znamená, že konzumace jahod by neměla vést k velkým výkyvům hladiny cukru v krvi, a proto jsou považované za bezpečné pro lidi trpící cukrovkou. Vláknina obsahuje přibližně 26 % obsahu sacharidů v jahodách. Jedná dávka 100 gramů poskytuje 2 gramy vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Vláknina je důležitá pro výživu přátelských bakterií ve střevě a pro zlepšení zdraví zažívacího traktu. Hodí se dokonce i při snižování váhy.
Vitamíny a minerály v ovoci
Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. To je antioxidant nezbytný pro zdraví pokožky a celého imunitního systému. Plody obsahují také mangan. Tento stopový prvek je důležitý pro mnoho procesů v těle. Úžasné je, že jahody obsahují i kyselinu listovou známou jako vitamín B9. Její role v těle je podstatná pro normální růst tkání a funkci buněk. Velký význam má hlavně pro těhotné ženy a starší osoby. Jahody obsahují též draslík, který pomáhá při regulaci krevního talku.
V menší míře se v jahodách vyskytují vitamíny B6, K a E. Dále v nich najdete fosfor, měď, železo a hořčík. Pokud tedy máte možnost jahody v letní sezóně denně konzumovat, klidně jich jezte, co jen hrdlo ráčí. Pochutnat si na nich můžete k šampaňskému nebo jen tak. Skvěle chutnají rozmačkané se smetanou. V tomto případě však již vytvořený pokrm není tak zdravý. Lepší volbou je varianta s bílým nízkotučným jogurtem.