Banán jako zdroj energie a trvalého zdraví srdce. Klíčem k úspěchu je správný výběr, skladování a dávkování

Banány dokáží velice pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Obsahují totiž mnoho látek, které jsou pro člověka prospěšné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lidé by měli jíst tak, aby udržovali zdravý životní styl. Dát si občas nějakou nezdravou věc nevadí. Hlavní je, aby větší část zkonzumovaného jídla, byla ta zdravá. Kousky zeleniny a ovoce by se měly nacházet na každodenním jídelníčku každého člověka. Mezi velice zdravé potraviny patří i banány. Hodí se k jídlu ráno, odpoledne i večer. Navíc jsou vhodné i pro děti a mají mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Pozitivní účinky banánů na lidský organismus

Zařaďte ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Každý druh ovoce a zeleniny má určité vlastnosti, které pozitivně ovlivňují některé orgány nebo funkce v těle. Banán je zdrojem energie, sacharidů a draslíku, jež je výborný pro srdce. Každý člověk sní v průměru 100 banánů ročně. Žlutou barvou a protáhlým tvarem jsou výrazným druhem ovoce, kterého si velice rychle všimnete v odvětví ovoce a zeleniny. Existují dobré důvody, proč si z obchodu vždy donést toto ovoce.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zdroj prospěšných látek pro člověka

Banán obsahuje mnoho látek, které jsou pro život a správné fungování organismu člověka nezbytné. Jsou plné přírodních cukrů, draslíku, vitaminu B6, vlákniny, sacharidů a vitaminu C. Nejsou vodnaté, a proto mají více kalorií než jiné druhy ovoce. Nezralé banány jsou plné škrobu. Ten z banánů nezmizí, ale při dozrávání se přeměňuje na cukr. Nezralé banány jsou zdrojem pektinu. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která čerpá vodu z trávícího traktu a přeměňuje se v gel. Tento proces pomáhá zpomalit trávení.

Pocit sytosti na delší dobu

Zkuste si vzít na svačinu místo vašeho obvyklého jídla banán. Uvidíte, že po jeho snězení nebudete mít na delší dobu hlad. Banán obsahuje rezistentní škrob (nerozkládá se) a vlákninu. Tyto dvě látky způsobují delší pocit sytosti. Tento rezistentní škrob má prebiotický účinek. Pomáhá podporovat střevní bakterie. Toto ovoce je velice vhodné pro zdraví trávícího traktu. Rozpustná vláknina navíc dokáže snížit hladinu cholesterolu, což je dalším pozitivním účinkem.

Ochrana před vysokým tlakem a srdečními chorobami

Využívejte přírodní síly k tomu, abyste ochránili své srdce před srdečními chorobami. Díky tomu, že se v banánech nachází velké množství draslíku, snižujete konzumací draslíku riziko vzniku srdečních chorob nebo vysoký tlak. Draslík brání ve vzniku vysokého tlaku a zároveň pomáhá okysličovat mozek. Jestliže budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem této látky a minimálním množstvím soli, pomůžete srdci s jeho správným fungováním.

iZdroj fotografie: Pixabay

Banán dokáže zlepšit náladu

Snižte ve vašem těle míru stresu a zatočte s depresemi. Toto ovoce je vhodné také pro získání lepší nálady. Obsahuje totiž látku s názvem tryptofan. V těle se tryptofan přeměňuje na serotonin a ten způsobuje veselejší náladu. Získejte přírodní cestou lepší náladu a dopřejte si denně alespoň jeden banán. I malý banán obsahuje menší množství hořčíku, jež pomůže při nervozitě a napětí.

Pomocník na štípance od komára

V létě jsou komáři téměř všude. Stačí, když se večer půjdete projít, nepoužijete repelent a občas můžete ucítit jemné štípnutí, které je způsobeno právě komárem. Banán si dejte k jídlu a slupku nevyhazujte. Místo toho s ní potírejte štípance. To pomáhá snížit podráždění. Pří další procházce nezapomeňte použít účinný repelent, se kterým se vyhnete nepříjemným a svědivým štípancům.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak správně vybrat a skladovat banány

Než se dostane banán do vaší domácnosti, čeká ho dlouhá cesta. Toto ovoce se sbírá nezralé a dozrává až v momentě, kdy se dostane na prodejní pult v obchodě nebo na ovocnou mísu u vás doma. Jestliže je špička banánu zelená, jedná se o nedozrálý kus. Pokud si zakoupíte nezralý kus, nechte ho doma dozrát v papírovém nebo plastovém sáčku. V tom bude produkovat plyny, jež zapříčiňují další zrání. V případě, že potřebujete, aby dozrál i jiný druh ovoce, dejte jej do sáčku společně s banány.

iZdroj fotografie: Pixabay

Přirozeně dozrálé banány na sobě mají hnědé tečky. Nevybírejte v obchodě takové, které jsou příliš žluté nebo hodně hnědé. Doma je neskladujte v ledničce, protože nemají rádi chlad. V ledničce se zastaví jejich dozrávání, což se hodí pro lidi, kteří mají rádi nezralé ovoce. Pokud potřebujete, můžete si je zmrazit v mrazáku. Oloupejte z nich slupku a vložte je do sáčku. Poté je dejte do mrazáku. Z banánů se připravuje mnoho pokrmů. Příkladem je smoothie, zmrzlina, buchta, dort, kaše, chléb a mnoho dalších pokrmů.

Zdroj: Bbcgoodfood

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Zobrazit další články