Během změn počasí hodně plodů popadá ze stromů na zem a potluče se. Co s nimi jiného, než je vyhodit? S ořechy je to ale jiné, jsou výborné i jako nezralé.
Je tu léto a v létě dozrává všechno ovoce. Jinak na tom nejsou ani ořechy, které teď vídáme na stromech ještě zelené a nezralé. Co ale uděláte s nezralými ořechy, které vám třeba vlivem větru spadnou na zem? Hodně z vás by mi určitě odpovědělo, že je vyhodí, protože co byste asi tak dělali s nezralými ořechy? Překvapím vás, o tomhle jste asi ještě neslyšeli.
Co se dá dělat s nezralými ořechy
Zelené ořechy se dají krásně zkvasit na nápoj zvaný nocino. Nocino je lepkavý, tmavě hnědý likér pocházející ze severní Itálie. Jedná se vlastně o tinkturu z nezralého zeleného vlašského ořechu, která mimo jiné zvyšuje mozkovou aktivitu. Myslím si, že to stojí za to vyzkoušet sami na sobě.
Mandle není ořech
Mandle jsou hodně oblíbenou pochoutkou asi u všech lidí. Dá se z nich skvěle péct, jsou super na zdobení dezertů nebo se dají jíst jen tak, večer k televizi místo brambůrků. Nazývat mandle ořechy je vlastně chybné. Mandle je totiž vlastně pecka ovoce a dá se spojovat se švestkami, meruňkami nebo broskvemi. Samozřejmě že každý známe dobré zralé mandle, ale věděli jste, co se dá udělat z těch zelených?
Zelené nezralé mandle
Zelené mandle jsou plody, které byly sklizeny dřív, než stihly dozrát. Sem tam je můžeme najít na trzích nebo v supermarketech, hlavně od poloviny dubna do poloviny června. Jedí se syrové, stačí je jen rozříznout na polovinu a sníst měkkou želatinu uvnitř. Také je můžete použít do různých salátů. V některých zemích jsou právě tyto mandle považovány za delikatesu.