Česnek a med jsou velmi oblíbené ingredience, které přináší mnoho zdravotních účinků. Podívejte se, jak je můžete využít a co obsahují.
Česnek a med přináší mnoho prokazatelných zdravotních výhod. Jejich blahodárné přínosy můžete získat jak smícháním těchto dvou ingrediencí dohromady, tak také samostatně. Lze je užívat jako léčivé doplňky stravy a můžete si s nimi také obohacovat recepty. Měli byste však vědět, že některé formy medu a česneku mohou být mnohokrát prospěšnější než ty jiné. Proto si přečtěte veškeré informace spojené s tímto tématem.
Blahodárné vlastnosti česneku a medu
Česnek a med se používají v tradiční medicíně po celém světě již stovky let. Hlavní zdravotní složkou česneku je alicin, který obsahuje kyslík, síru a další chemické látky. Je to také složka, díky které má česnek antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Odborníci uvádějí, že více alicinu se uvolňuje při sekání nebo drcení čerstvých stroužků. Pro dosažení maximálního účinku byste tak měli vždy používat pouze čerstvý česnek.
Med má přirozeně vysoký obsah antioxidantů zvaných flavonoidy a polyfenoly. Tyto chemické látky pomáhají například bojovat proti zánětům v těle, jako jsou zarudnutí nebo otoky. Touto vlastností med pomáhá také vyrovnávat lidský imunitní systém, díky němuž náš organizmus dokáže předcházet některým onemocněním. Mimo to má med také antivirové a antimykózní vlastnosti.
Zdravotní účinky, které přináší jak samostatný med a česnek, tak jejich kombinace
Lékařský výzkum se věnoval zdravotním přínosům česneku a medu samostatně i v jejich kombinaci. Jak tyto suroviny přesně účinkují uvádíme níže. Autoři také uvedli, že v tradiční etiopské medicíně se určitý druh místního medu používá k léčbě dýchacích potíží, kožních infekcí, a dokonce i průjmu.
Česnek se naopak tradičně používá k léčbě nachlazení a kašle. Někteří lékaři uvádí, že posiluje imunitní systém, a také pomáhá zmírňovat příznaky astmatu. Navíc například arabská tradiční medicína doporučuje česnek jako pomoc při léčbě srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, artritidy, bolesti zubů, zácpy a různých infekcí.
Antibakteriální účinky
Jedna laboratorní studie zjistila, že česnek a druh medu zvaný „tazma“ dokázaly samostatně zastavit růst některých druhů bakterií, které se do těla dostávají z jídla. Autoři testovali každou potravinu zvlášť, přičemž bylo očividné, že česnek i med dokázaly při samostatném testování bakterie zahubit. Jejich kombinace však byla ještě účinnější, protože zpomalila nebo zastavila růst bakterií, které způsobují infekce včetně zápalu plic a určitého druhu otravy jídlem.
Antivirotické účinky
Některé druhy medu mají tak silné antivirové vlastnosti, že to může pomoci léčit nebo předcházet nachlazením a dalším virovým onemocněním. Jedna laboratorní studie dokonce zjistila, že manukový med dokázal zastavit růst virových složek chřipky. Vědci tak dospěli k závěru, že je tento druh medu srovnatelný s některými antivirotiky.
Účinky napomáhající udržet si zdravé srdce
Ohledně přínosů česneku pro zdravé srdce bohužel nebyl prozatím dokončen žádný výzkum. Avšak podle několika klinických a laboratorních studií je v něm obsaženo mnoho antioxidantů, které dokáží snižovat riziko srdečních onemocnění. Zde je přehled veškerých výhod, které česnek díky obsaženým látkám přináší:
- snižuje vysoký krevní tlak
- snižuje vysokou hladinu cholesterolu
- zabraňuje nadměrné srážlivosti krve
- zabraňuje ztvrdnutí nebo ztuhnutí cév
- pomáhá chránit srdeční svaly před poškozením
- zvyšuje pružnost cév
Účinky zlepšující paměť a zdraví mozku
Antioxidační látky obsažené v medu a česneku mohou také chránit mozek před chorobami, jako je demence a Alzheimerova choroba. Studie uvádějí, že výtažky z česneku obsahují vysoké množství antioxidantu zvaného kyselina kyolová, která pomáhá chránit mozek před poškozením způsobeným stárnutím. To může u některých lidí přispět ke zlepšení paměti, koncentraci a soustředění.