Pozor na potraviny, které jíte na denní bázi, ale ukrutně si nimi poškozujete ledviny. Přestaňte si nevědomky ubližovat

Některé nemoci neovlivníte, ale u některých vám může zdravý životní styl a skladba jídelníčku hodně pomoci. Onemocnění ledvin patří mezi ně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když vám zjistí, že máte nemocné ledviny, můžete mít v krvi nahromaděné odpadní látky. Lékař vám pak nejčastěji doporučí, abyste změnili to, co jíte, protože to vám pomůže zvládnout daný stav a podpořit funkci ledvin. No a jaké potraviny byste měli vyřadit, aby vaše ledviny správně fungovaly a byly zdravé? Na to se podívejte v tomto článku.

Ledviny jsou velice důležité orgány

Ledviny jsou dvojicí základních orgánů, které jsou umístěny na obou stranách páteře ve spodní části hrudního koše. Plní hodně zásadních funkcí pro zdraví, a to i filtraci odpadních látek a jejich odstraňování močí. Ledviny také produkují hormon, který povzbuzuje produkci červených krvinek. Jestliže vám onemocní ledviny, znamená to velké komplikace pro celý váš organismus.

iZdroj fotografie: Depositphotos

K běžných rizikovým faktorům patří věk, vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo užívání alkoholu ve velkém. Studie zjistila, že u afroameričanů je pětkrát větší riziko, že se u nich vyvine onemocnění ledvin než u bělochů. A kterým potravinám byste se měli vyhnout?

Jídla, která obsahují hodně sodíku

Sodík je hlavní složka soli, která se objevuje pravděpodobně ve všech potravinách. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, mohou mít v těle nahromaděný sodík, a z toho pak vznikají oteklé kotníky, dušnost a tekutina kolem srdce a plic. Doporučené množství sodíku je 2300 mg denně. Pizza, zmražená jídla nebo instantní čínské nudle obsahují velké množství sodíku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Velké množství draslíku také není dobré

Lidé s onemocněním ledvin by měli omezit vysoký příjem draslíku, a to na méně než 2000 mg denně. Mezi potraviny, které obsahují velké množství draslíku, patří čočka, sušené meruňky, čokoláda, fazole, mléko a jogurt, ořechy, smetana, nebo třeba burákové máslo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do seznamu patří i ovoce a zelenina

Samozřejmě, že ovoce a zelenina je naprosto nezbytná pro naše zdraví a je třeba ji často zařazovat do jídelníčku. Určitá zelenina a ovoce má ale vysoký obsah minerálů, které by lidé s onemocněním ledvin měli omezit. Mezi ně patří avokádo, banány, pomeranče nebo sušené ovoce, řepa, brokolice, mrkev, čínské zelí, špenát a rajčata.

Zdroj: Medicalnewstoday

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Zobrazit další články