Myslíte si, že trpíte nesnášenlivostí lepku? Můžete se mýlit, zpravidla je na vině jiná zcela běžně konzumovaná látka

Celiakie, ale i nesnášenlivost lepku jsou v Evropě velkým zdravotním problém mnoha lidí. Ať už dětí nebo dospělých. Odhadem těmito problémy trpí skoro 5% populace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ovšem, vědci se domnívají, že za vznikem nesnášenlivosti nebo celiakie nestojí dědičnost a tak dále, ale glyfosát, což je složka herbicidního postřiku zvaný Roundup. Jedná se o hlavní faktor, který přispívá vzniku alergií. O tento fakt se zajímala i studie publikovaná v magazínu Interdisciplinary Toxicology. I přes publikaci byla tato zpráva poměrně dost ignorována.  

Podívejme se na glyfosát o něco blíže

Konečně se tento herbicid dostává do popředí a je označován Světovou zdravotnickou organizací v Kalifornii za viníka způsobující alergie a rakovinu. Je prohlášen za karcinogenní, proto je třeba se na něj podívat o něco blíže. Příznaky alergie na lepek a celiakie jsou velmi podobné příznakům u zvířat vystavených glyfosátu.  

iZdroj fotografie: Pixabay

Jejich trávicí enzymy a bakterie narušili střevní sliznici a byla zničena struktura mikrovilů ve střevní stěně, což zvýšilo sekreci mucinu. Bohužel v posledních letech se zvýšil počet lidí s diagnostikovanou nesnášenlivostí na lepek a celiakií. Především v oblastech, kde se nejvíce používá tento herbicid. V roce 2009 vědci hledali glutenové protilátky v zmrazeném séru z roku 1948-1945 a zjistili až čtyřnásobný nárůst celiakie u mladší generace. 

Vliv glyfosátu na zdraví člověka

Už jsme zjistili, že celiakie je spojena s nerovnováhou střevních bakterií, což vysvětluje a pomáhá nám chápat účinky glyfosátu na střevní bakterie. Bohužel i potíže, jako je neplodnost, potraty nebo vrozené vady, se mohou úzce pojit s glyfosátem skrytým za celiakií. Bohužel vědci tvrdí, že nějaké množství glyfosátu je v cukru, obilovinách a dalších plodinách na vzestupu. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Tento herbicid je používaný již od 90. let. Setkat se s ním můžeme nejen v mouce, ale klidně i v parku, kde se s ním stříká plevel u chodníků a tak dále. A úplně nejhorší je, že se glyfosát používá k dosoušení sbíraného zrna. Pokud milujete obiloviny, oves a jiné, doporučujeme je před konzumací na noc namočit do studené vody a ráno vodu vylít a ještě jednou propláchnout čistou vodou.

Zdroj: Granny Good Food, Healthy Indoors

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články