Květák je na našich stolech poměrně často. Někdy v podobě květákového mozečku, jindy obalený a osmažený. Na lidské zdraví má mnoho příznivých účinků, ale pozor, ne vždy.
Květák je velmi oblíbený mezi lidmi, kteří drží redukční dietu. Obsahuje totiž jen velmi malé množství kalorií a pyšní se vysokým obsahem vlákniny. Díky tomu zasytí na delší dobu a bez pocitu hladu. Nejen pro hubnoucí, ale i pro všechny ostatní, existuje spousta dalších výhod konzumace této oblíbené brukvovité zeleniny. Mimo jiné má vysoký obsah vitamínů a minerálů, které podporují imunitu a zpracování vápníku pro stavbu kostí.
Květák může být příčinou nadýmání
Všechny brukvovité zeleniny, tedy i květák, obsahují komplexní cukr s názvem rafinóza. Ten je pro lidské tělo velmi těžce stravitelný, a tak se dostává do tlustého střeva v původní podobě. Tam zkvasí pomocí střevních bakterií, a to vede k častému nadýmání. Dokonce i lidé ve středním a starším věku, kteří v mládí jedli květák často a rádi, ho ve zralém věku nemohou jíst vůbec, protože jim působí úporné zažívací obtíže.
Květák snižuje riziko výskytu rakoviny
Výskyt rakoviny reprodukčních orgánů mužů i žen je ve světě na vzestupu. Těžko říct, zda se zkrátka tato rakovina vyskytuje víc než dřív, nebo jaké jsou příčiny tohoto jevu. Květák obsahuje antioxidant s názvem indol-3-karbinol, který vědci spojují se sníženým rizikem vzniku rakoviny reprodukčních orgánů. Sulforafan je další účinnou složkou květáku, která je spojena se sníženým rizikem vzniku dalších nádorových onemocnění.
Květák může ovlivnit funkci štítné žlázy
Fytonutrienty obsažené v květáku mají na lidské tělo mnoho účinků. Jeden z nich produkuje molekuly zvané izithiokyanáty, které mohou negativně ovlivnit absorpci jódu. U lidí, kteří jedí velké množství květáku, a zároveň nemají dostatečný příjem jódu z potravy, tak může dojít ke snížení funkce štítné žlázy. Jak už se psalo mnohokrát, je tedy dobré zařadit do jídelníčku dostatek ryb a jiných potravin bohatých na jód.
Květák může ovlivnit účinek některých léků
Naštěstí dnes už většina lidí ví, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu K mohou snižovat účinky léků na ředění krve. To pak může být příčinou tvorby krevních sraženin a následných zdravotních komplikací. Květák rovněž patří do skupiny potravin s vysokým obsahem vitamínu K, a tak je třeba jeho konzumaci během užívání léků na ředění krve hlídat, i když většinou není nutné jej z jídelníčku přímo vyloučit. Vždy se ale raději poraďte se svým lékařem.