Konzumace kávy přináší dle studií mnohé zdravotní benefity. Nová rozsáhlejší studie opět potvrdila, že by dokonce mohla souviset s delším životem.
Podle nové rozsáhlejší studie mohou lidé, kteří konzumují až osm šálků kávy každý den, mírně snížit riziko předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu vůbec nepijí. A zdá se, že dokonce nezáleží ani na tom, zda se jedná o kávu s kofeinem nebo bez kofeinu, vařenou nebo instantní. Podívejte se níže na rozbor faktů a přesvědčte se sami. Přeci jen je to šálek ranní kávy, co ve většině případech lidi spojuje.
Odborníci označují konzumaci kávy za správnou věc stále častěji
„V kávě je mnoho potenciálně prospěšných látek,“ uvedl odborník na výživu Edward Giovannucci, profesor výživy a epidemiologie na Harvardské univerzitě. Ačkoliv se na nové studii nepodílel, přišel s názorem, že to není zrovna kofein, co přináší ony výhody. V kávě je totiž několik další prospěšných sloučenin, o kterých plno lidí ani neví. „Lidé si vybaví pod pojmem káva pouze kofein. Je však pravděpodobné, že některé z nejprospěšnějších sloučenin s kofeinem nemají nic společného,“ dodal profesor.
Šálek kávy je to pravé, co většinu z nás ráno povzbudí a co mnozí po probuzení neodkladně potřebují. V minulosti se objevovaly i názory, že je přílišná konzumace kávových nápojů nebezpečná. Avšak čím dál víc nových studií tento fakt vyvrací, a paradoxně říká, že čím více kávy, tím lépe. Je však zapotřebí se nad tímto tématem pozastavit jako jednotlivec a zamyslet se, zda je to právě pro vás to správné. Ne u všech totiž mohou být důsledky většího množství vypité kávy pozitivní.
Výsledky studie mluví jasně
Studie analyzovala údaje od přibližně půl milionu občanů Velké Británie a zjistila, že čím více kávy jednotlivci konzumovali, tím nižší bylo riziko jejich úmrtí během desetiletého zkoumaného období. Například ti, kdo vypili osm a více šálků denně, byli spojeni s nižším rizikem předčasné smrti o 14 procent ve srovnání s těmi, kdo žádnou kávu nekonzumovali. Je však zapotřebí dalších studií, aby odborníci mohli s čistým srdcem říci, že je konzumace většího množství kávy opravdu přínosná pro lidské zdraví.
Někteří lidé stále upřednostňují konzumaci pouze jednoho šálku kávy denně, jiní jich potřebují pět a další abstinují. Podle některých jiných studií, které byly provedeny nezávisle na sobě, je však konzumace kávy opravdu přínosná, jelikož se dají některé její složky považovat za antioxidační. Samozřejmě závisí také na druhu kávy, který konzumujete. Je totiž velký rozdíl mezi espresem z Jávy a ledovým frappé ze Starbucksu.