Snižuje riziko rakoviny a přispívá ke zdraví srdce i kostí. Je známá jako plevel, ale jde o jednu z nejbohatších rostlin na omega-3 mastné kyseliny

Celosvětově rozšířený plevel se skvělými účinky na lidské zdraví. Roste téměř všude a poslední dobou se o něj zajímá stále více zahrádkářů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šrucha zelná, rostlina známá také jako portulák, je celosvětově rozšířený plevel. To však neznamená, že je bezcenná. Pro lidský organismus má naopak velké množství zdravotních přínosů. Je to šťavnatá rostlina, kterou můžete pěstovat v podmínkách, které by zahubily i ten nejodolnější salát. Zdraví prospěšné účinky této rostliny způsobily, že se o portulák zajímá stále více zahrádkářů.  

Šrucha zelná má opravdu mnoho zdravotních přínosů

Portulák obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou poskytnout vašemu organismu nemalé zdravotní výhody. Například vitamín A pomáhá udržet zdravé vaše oči a zlepšuje funkci imunitního systém. Mimo to je důležitý pro zdraví všech orgánů, protože podporuje zdravé dělení buněk. Rostlina je však také bohatá na vitamin C, který je důležitý pro udržení cév a oběhového systému v dobré kondici. Zde jsou další přínosy: 

  • Nižší riziko rakoviny. Beta-karoten je jedním z mnoha antioxidantů obsažených v portuláku a bylo zjištěno, že tato sloučenina snižuje počet volných radikálů. Ty jsou vedlejšími produkty kyslíku vylučovaného všemi buňkami v těle. Snížení počtu volných radikálů znamená, že tělo minimalizuje rizika poškození buněk, a v případě potřeby účinněji brání nebo bojuje proti rakovině.
iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Zdraví srdce. Šrucha zelná také podporuje zdraví kardiovaskulárního systému. Jde o jednu z mála druhů rostlin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro podporu zdravých tepen a mohou pomoci předcházet mrtvici, infarktu a dalším formám srdečních onemocnění. 
  • Zdraví kostí. Portulák je skvělým zdrojem dvou minerálů, které jsou důležité pro podporu zdraví kostí: vápníku a hořčíku. Vápník je nejběžnějším minerálem v těle a jeho nedostatek může pomalu oslabovat kosti a vést k osteoporóze. Hořčík podporuje zdraví kostry tím, že ovlivňuje růst kostních buněk. Dostatek obou těchto minerálů je proto pro zdraví nezbytný. 

Látky, které rostlina obsahuje

Šrucha zelná je bohatá na foláty, které napomáhají bezpečnému dělení buněk a podporují duplikaci DNA, což předchází vrozeným vadám. Na druhou stranu však také obsahuje oxaláty, které jsou spojovány s tvorbou ledvinových kamenů. Lidé se sklonem k tomuto onemocnění by tak při její konzumaci měli být velmi opatrní. Kvůli své šťavnaté povaze bývá také slanější než ostatní rostliny, takže pozor, obsahuje velké množství soli.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zde je celkový seznam zdraví přínosných látek, které se v portuláku nacházejí:

  • vitamín A
  • vitamín C
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • foláty
  • cholin
  • hořčík

Jak šruchu zelenou nejlépe konzumovat

Na šruchu je snadné narazit především během jarních a letních měsíců. Rostlina se totiž během této doby snadno rozmnožuje a dokáže přežít drsné podmínky, takže jí spatříte klidně i na chodníku nebo v neudržovaných zahradách. Její stonky a listy jsou však vždy jedlé, takže se nemusíte ničeho obávat. Když jí budete sbírat na poli, je vždy důležité jí omýt, aby na listech nezůstávaly žádné pesticidy. Šrucha je trpká a slaná, takže se skvěle hodí například do salátů a dalších podobných pokrmů. Můžete si jí vychutnat jak syrovou, tak i vařenou. 

Zdroj: Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články