Nejčastější příznaky, že brzy zemřete. Neignorujte je, můžou vám zachránit život

Pokud máte v okolí staršího či nemocného člověka, tak je těžké se vyrovnat s možností, že umře. Jestliže má ale tyto příznaky, tak je to bohužel více než pravděpodobné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Často se stává, že blízká starší osoba skončí v nemocnici kvůli velmi vážným zdravotním problémům. V takovém případě je velmi těžké vyrovnávat se s tím, že tam nejspíše již zůstane, protože se živá ven nedostane. Pokud ovšem pochopíte to, co můžete očekávat, učiní to celý proces méně bolestivým pro obě strany. Zde jsou nejčastější příznaky blízké smrti, uvádí Carissa Stephens, R.N., CCRN, CPN.

Snížení chuti k jakémukoliv jídlu

Čím blíže lidské tělo ke smrti je, tím méně aktivním se stává. V takovém případě je logické, že nepotřebuje tolik energie, co dříve. Takoví lidé přestávají jíst a dokonce i pít, jelikož prostě žízeň či hlad už moc nepociťují. Měli byste je nechat se najíst v momentě, kdy budou mít skutečně hlad. Pro lepší hydrataci jim můžete nabídnout například zmrzlinu.

iZdroj fotografie: Freepik

Jejich tělo vyžaduje mnohem více spánku

Cca dva až tři měsíce předtím, než člověk umře, tráví jeho tělo méně času vzhůru. Tato potřeba skoro neustále spát je způsobena tím, že metabolismus těla se stává čím dál tím víc slabší. Takového člověka vždy nechejte vyspat, když vám dá najevo, že to potřebuje. Zároveň se nebojte využít i momentu, kdy má trochu energie a vezměte jej se projít alespoň po domě, aby neměl proleženiny.

O společnost už tak moc nestojí

Jak již bylo zmíněno, celkové energetické hladiny se u umírajícího člověka snižují, je tedy velice pravděpodobné, že již nebude chtít společnost cizích lidí. Blízcí tohoto člověka by se neměli za toto chování urazit, mnohdy je to způsobeno i tím, že umírajícímu není příjemné, aby jej někdo viděl v bídném stavu.

iZdroj fotografie: Freepik

Vitální funkce se radikálně mění

Většinou to je pokles krevního tlaku, změny dýchání, těžko nahmatatelný a nepravidelný srdeční tep a změna barvy moči, která může být hnědá či rezavá. Konkrétně barva moči se mění proto, že ledviny dané osoby postupně odcházejí a přestávají fungovat. Tyto změny by ovšem naštěstí neměly být bolestivé.

Dochází ke změně v jejich pravidelném vyměšování

Umírající člověk přirozeně méně jí a pije, což vede k tomu, že nepotřebuje až tak často na záchod. Nedochází jen k tomu, že vyměšují méně „tuhého odpadu“, i močit totiž může méně často. Čím blíže ke smrti člověk je, tím méně bude záchod využívat.

iZdroj fotografie: Freepik

Objevuje se značné oslabení svalů

Zvláště pár dní před smrtí mohou svaly člověka ochabnout. To znamená, že daná osoba nemusí být schopna provádět drobné úkony, které ještě nedávno dokázala udělat s přehledem. Mezi ty se počítá i obyčejné napití se z hrnku či otočení se v posteli. Měli byste tedy vždy být na blízku a snažit se pomoci se vším, co nezvládne.

Pokles tělesné teploty není neobvyklý

Ve dnech těsně před smrtí se krevní oběh člověka snižuje a jeho krev se kvůli tomu musí soustředit hlavně na vnitřní orgány. To má za následek to, že do nohou, rukou či prstů proudí pořád méně a méně krve. To způsobuje, že pokožka tohoto člověka bude na dotek velmi studená. Zimu ovšem sám pociťovat nemusí, ale vždy byste měli preventivně nabídnout deku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Často dojde ke zmatku v jejich hlavě

I když člověk umírá, tak je jeho mozek stále aktivní. Někdy ovšem dochází k tomu, že začne být zmatený a nedává si do spojitosti jisté souvislosti. Může skoro kompletně ztratit přehled o tom, co se okolo něj děje. Proto by osoba pečující o tohoto člověka na něj měla co nejčastěji mluvit a snažit se mu navodit pocit, že se vlastně nic neděje.

Blížící se smrt bohužel bolí

S tímto faktem je asi nejtěžší se smířit, jelikož nikdo nechce vidět své blízké trpět. Je ovšem pravda, že bolest se s blížící se smrtí neustále zvětšuje. Umírající lidé proto často vydávají nepříjemné zvuky nebo pláčou. Lékaři by vždy měli zajistit nějaké léky proti bolestem, které by danému jedinci pomohly.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Docházet může i k halucinacím

Není neobvyklé, že umírající člověk má nějaké halucinace či vize přímo před očima. Rozhodně to může někdy vyděsit a člověk se bude cítit znepokojeně, svoje obavy byste ale nikdy neměli dát najevo. Nejlepší je se nepokoušet mylné představy zmatenému člověku vyvracet, protože byste jej akorát vyděsili a způsobili mu úzkosti.

Zdroj: Medicalnewstoday

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Zobrazit další články