Slunečnicová semínka jsou potravinou, která přináší mnoho zdravotních benefitů. Tím největším se však stalo snížení rizika srdečních onemocnění.
Ať už si je přimícháte do vloček, vychutnáte si je jako svačinu nebo si jimi posypete salát, existuje mnoho chutných způsobů, jak slunečnicová semínka zařadit do svého jídelníčku. Tato potravina je skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a dokonce i vlákniny. Je však také plná různých vitamínů a minerálů, disponuje například vitamínem E, železem, manganem a mimo to dokonce snižují rizika kardiovaskulárních onemocnění, uvádí Marsha McCulloch, MS, RD.
Vysoký krevní tlak může mít tragické důsledky
Jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění je hypertenze neboli vysoký krevní tlak. Je to totiž stav, který může v některých případech vést až k tragickým srdečním příhodám, jako je infarkt či mrtvice. Ukazuje se však, že slunečnicová semínka vám mohou pomoci snížit riziko proti tomuto problému tím, že udržují krevní tlak pod kontrolou. Skutečnosti potvrzuje i Cedrina Calderová, členka odborné lékařské rady, která se tímto tématem zabývá téměř každý den.
„Příliš vysoký tlak může poškodit cévy, které zásobují srdce krví, a způsobit tak infarkt. Zvýšený tlak může také ztížit práci srdce při pumpování a vést až k srdečnímu selhání.“ Vysvětlila odbornice s tím, že vysoký krevní tlak může poškodit také cévy, které zásobují krví mozek, což může v konečném důsledku způsobit tvorbu krevních sraženin a způsobit mrtvici.
Slunečnicová semínka eliminují srdeční onemocnění
Slunečnicová semínka obsahují enzym, který zabraňuje stahování cév, což může částečně pomoci cévy uvolnit a snížit tak nebezpečnou hladinu krevního tlaku. Kromě toho tato potravina obsahuje také hořčík, minerál, o kterém je známo, že krevní tlak snižuje také. Podle odbornice tak pravidelná konzumace slunečnicových semínek skutečně pomáhá předcházet nebezpečným srdečním onemocnění a měla by se tak stát součástí jídelníčku každého jedince.
Pokud nejste příznivci toho, jak jsou slunečnicová semínka křupavá, nebo vás z nich při žvýkání bolí zuby, můžete také vyzkoušet slunečnicové máslo, které si můžete jednoduše přimíchat do jakékoliv svačiny, či si jej vychutnat samotné.