Tohle se děje vašemu tělu, když sníte smažené jídlo. Sami si zaděláváte na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu v jakémkoliv věku

Řízek nebo hranolky, smažené na velkém množství oleje, chutnají výborně, ale jejich častá konzumace může způsobit vážné zdravotní problémy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Snad každý má rád smažená jídla, může to být klasický řízek nebo i květák. Příprava na velkém množství oleje, ale není tou nejzdravější metodou jak si oblíbené pokrmy připravit. V dnešní době je potřeba se vyhýbat potravinám, které zvyšují zánět v těle a udržovat tak svůj imunitní systém v kondici.

Proč jsou smažená jídla tak špatná?

Při smažení potravin se jídlo stává více kalorickým, ztrácí vodu a absorbuje do sebe olej, který může obsahovat nezdravé trans tuky. Ty jak je známo zvyšují hladinu cholesterolu. Zvyšuje se hladina LDL, je to lipoprotein, známí také jako nezdravý cholesterol, který je příčinou zdravotních problémů.

iZdroj fotografie: Pixabay

LDL může ucpat tepny a způsobit kardiovaskulární onemocnění. Pravidelná konzumace smažených jídel je také spojena s vysokým krevním tlakem, který je rizikovým faktorem vzniku srdečních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu

Pokud trpíte vysokým cholesterolem, měli byste se zaměřit především na zdravé stravovaní. Změna jídelníčku vám určitě prospěje. Z jídelníčku je nutné také vynechat rizikové potraviny, mezi které patří zejména průmyslově vyrobené sušenky, uzeniny, tavené sýry a některé druhy paštik, nevhodné jsou také hotové pokrmy s dlouhou trvanlivostí a konzumace bílého pečiva.

iZdroj fotografie: Unsplash

Smažená jídla a obezita

Častá konzumace smažených jídel může způsobit nárůst hmotnosti. Konzumace těchto jídel by měla být příležitostná a je lepší si najít jiný způsob tepelné úpravy, při které není použito velké množství oleje. Snědení jedné nebo dvou porcí za měsíc nebude mít vliv na vaši váhu ani na vaše zdraví.

Řešení je pořízení fritézy

Pokud si nechcete smažená jídla odpírat a vychutnávat si křupavé řízečky jako z pánve nebo z klasické fritézy existuje výborné řešení. Pořiďte si horkovzdušnou fritézu, ve které budete potraviny připravovat na sucho bez zbytečného oleje. Připravené jídlo bude i chutnější a hlavně zdravější. Do jídelníčku je dobré zařadit především kvalitní tuky.

Zdroj: EatThis

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články