Fazole jsou velice zdravou potravinou, která obsahuje vysoký obsah vlákniny, proteinů i vitamínů. Rovněž jsou značně výživné a zasytí na poměrně dlouhou dobu.
Také stabilizují hladinu krevního cukru, podporují trávení obecně a mohou podpořit i snížení hladiny krevního cholesterolu. Dle odborníků pomocí fazolí dodáme svému tělu i potřebnou dávku železa. Nevíte, co vybrat na oběd, či večeři? Uvařte si fazole!
Polévka z bílých fazolí s brokolicí
Tato polévka je velice zdravá, protože obsahuje i brokolici, která je taktéž plná hodnotných vitamínů. Budete potřebovat:
- 1 a půl lžíce olivového oleje
- jednu šalotku
- stroužek česneku
- ¼ lžičky sušeného chilli
Mimo jiné bude ještě zapotřebí: jedna střední brokolice, asi 400 gramů bílých fazolí v konzervě, cca 840 mililitrů zeleninového vývaru se sníženým obsahem soli, na dochucení sůl a pepř. Na ozdobení polévky můžete sehnat i slunečnicová semínka, či čerstvé bylinky. Jak postupovat?
Nejprve si osmahněte na rozpáleném olivovém oleji jemně pokrájenou šalotku, pak přijdete pokrájený česnek a na závěr zeleninu, brokolici rozebranou na růžičky a fazole. Zalijte zeleninový vývarem a nechte vařit, dokud brokolice nezměkne. Na závěr ponorným mixérem vše zmixujte a dochuťte dle obliby solí, pepřem, bylinkami.
Veganské tacos s černými fazolemi
Pokud máte v rodině vegany, či vegetariány, nebo si jen chcete odlehčit jídelníček, tento recept je ideální. Tohle tacos se hodí i na rodinnou party. Potřebujete tyto suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 850 gramů černých fazolí v plechovce, lžíce mletého kmínu, lžíce sušeného oregana, lžíce česneku v prášku, sůl, pepř, můžete také přidat papriky, nebo chilli.
Dál je potřeba mít 6 malých tortill, 70 gramů konzervované kukuřice, avokádo, červenou cibuli, limetkovou šťávu a veganskou zakysanou smetanu. Na oleji osmahněte černé fazole a dochuťte veškerým kořením. Tacos si ohřejte dle návodu a plňte okořeněnými a orestovanými fazolemi, na kolečka nakrájenou červenou cibulí, kukuřicí a avokádem.
Můžete přidat i papriky obyčejné, nebo chilli. Zakápněte veganskou zakysanou smetanou a můžete si zdravě pochutnávat.
Míchané fazole s Chorizem
A nyní tu máme něco pro milovníky exotických uzenin. Chorizo je španělský salám, který vyniká pálivou chutí. Pojďte si jej uvařit spolu s fazolemi. Tato kombinace je perfektní. K vaření potřebujete: asi 120 gramů španělského salámu Chorizo, olej, cibuli, 3 stroužky česneku, 2 šálky konzervovaných fazolí, 2 bobkové listy, asi 2 papriky, 3 šálky kuřecího vývaru, konzervu rajčat.
Chorizo si nejdříve osmahněte na troše oleje a poté přidejte jemně pokrájenou cibuli a česnek. Následně po chvíli restování přisypte z konzervy fazole a přihoďte dva bobkové listy. Pak přelejte kuřecím vývarem a nechte probublávat asi půl hodiny. Na závěr ještě přidejte rajčata z konzervy a promíchejte. Podávejte s tortilla chipsy, nebo rýží. Ideální bude, když tento pokrm budete vařit v tlakovém hrnci. Dobrou chuť.