Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak, zlepšuje výdrž a funguje jako prevence proti demenci

Šťáva z červené řepy přináší mnoho zdravotních benefitů pro náš organizmus a navíc skvělé chutná. Podívejte se na ty nejlepší z nich.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejsou to léky, ani žádné další chemické náhražky, které jsou pro náš organizmus tím nejlepším, co mu můžeme dopřát. Většinou je to právě zelenina, ovoce nebo bylinky, co přináší ty skvělé benefity podporující například redukci krevního tlaku, udržení zdravé váhy nebo mnoho dalšího. Podívejte se tak na to nejlepší, co v sobě obsahuje šťáva z červené řepy, kterou si díky její chuti zamilujete, uvedl Atli Arnarson BSc, PhD.  

Snižuje krevní tlak

Šťáva z červené řepy může pomoci snížit krevní tlak. Vědci zjistili, že lidé, kteří denně vypijí 250 mililitrů tohoto zázračného nápoje, dokážou snížit svůj systolický i diastolický krevní tlak. Za příčinu se považují nitráty, sloučeniny obsažené v řepné šťávě, které se v krvi přeměňují na oxid dusnatý a v důsledku pomáhají rozšiřovat a uvolňovat cévy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zlepšuje výdrž během cvičení 

Podle studie z roku 2012 zvyšuje konzumace šťávy z červené řepy hladinu dusičnanů v plazmě, čímž také zvyšuje fyzickou výkonnost. Během nedávné studie se trénovaní cyklisté, kteří denně vypili 2 šálky této šťávy, zlepšili v časovce na 10 kilometrů přibližně o 12 sekund. Současně se jim také snížil maximální výdej kyslíku.

Zpomaluje postup demence 

Podle studie z roku 2011 mohou dusičnany obsažené ve šťávě z červené řepy pomáhat zvyšovat starším lidem s průtokem krve v mozku, což následně zpomaluje pokles kognitivních funkcí. Poté, co účastníci konzumovali stravu s vysokým obsahem dusičnanů (včetně šťávy z červené řepy), prokázala magnetická rezonance jejich mozku zvýšený průtok krve v čelních lalocích, které jsou spojeny právě s kognitivním myšlením a chováním. Je sice zapotřebí provést další studie, ale potenciál této stravy je velmi slibný.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pomáhá udržovat zdravou váhu  

Šťáva z červené řepy, do které nebyly přidány žádné další ingredience, je nízkokalorickou pochoutkou s téměř nulovým procentem obsaženého tuku. Je to tak skvělá volba pro váš ranní koktejl, který vám během začátku dne dodá spoustu živin a energie. 

Může předcházet rakovině 

Červená řepa získává svou sytou barvu díky betalainům, což jsou antioxidanty rozpustné ve vodě. Podle studie z roku 2016 však mají tyto látky chemopreventivní schopnosti proti některým druhům rakovinných buněk. Betalainy jsou tak považovány za lapače volných radikálů, které pomáhají vyhledávat a ničit nestabilní buňky v těle.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dobrý zdroj draslíku  

Červená řepa je dobrým zdrojem draslíku, minerálu a elektrolytu, který pomáhá se správnou funkcí nervů a svalů v našem těle. Konzumace tohoto skvělého nápoje tak může pomoci udržet jeho optimální hladinu, čímž nám pomáhá předcházet mnoha nežádoucím stavům. Pokud je totiž jeho hladina nízká, může člověka postihnout únava, slabost a svalové křeče. Velmi nízká hladina draslíku může dokonce vést k život ohrožujícím srdečním rytmům.

Dobrý zdroj dalších minerálů 

Vaše tělo nemůže fungovat správně bez veškerých základních minerálů. Některé z nich totiž posilují imunitní systém, jiné zase naopak podporují zdraví kostí a zubů. Kromě draslíku tak poskytuje šťáva z červené řepy železo, hořčík, mangan, sodík, zinek, měď a selen.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podporuje správnou funkci jater 

Vaše játra mohou být v důsledku špatné stravy, nadměrné konzumace alkoholu nebo sedavého způsobu života vystavena onemocnění, které je známé jako ztukovatění jater. Antioxidant betain, který je obsažený ve šťávě z červené řepy, však potenciálně pomáhá odbourávat jaterní usazeniny a nebezpečné toxiny, čímž je dokáže uchovat v bezpečí. Kolik zkonzumujete červené řepy vy?

Zdroj: Healthline, Study 2012, Study 2011

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Robin Dostál

Zobrazit další články