Ledviny plní důležitou funkci, a pokud jsou oslabené, může se to projevit mnoha způsoby. Detoxikace pomůže tento orgán správně nastartovat.
Ledviny jsou párovým orgánem, který čistí krav od odpadních látek ve formě moči. Únava, nedostatek energie, otoky, kožní problémy nebo vysoký krevní tlak mohou být příznaky špatné funkčnosti ledvin. Onemocnění ledvin není bolestivé, proto není v mnoha případech výjimkou, že je mnoho pacientů diagnostikováno až s nástupem selhání ledvin. Vhodné je omezení příjmu soli, smažených jídel a dostatečný pitný režim. Nejlepším obdobím pro očistu ledvin se uvádí období zimy a předjaří.
Květák, papriky a zelí zajistí dostatek vitamínů
Květák je zelenina bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály a také je skvělým zdrojem vlákniny. Vyzkoušejte například šťouchaný květák namísto bramborové kaše. Papriky díky vysokému obsahu vitamínu C a vitamínu A dokážou zlepšit imunitní systém, který má většina pacientů s onemocněním ledvin oslabený. Zelí je dostupnou potravinou vhodnou pro nízký obsah fosforu a draslíku, kterým by se nemocní měli vyhnout.
Kuře a ryby jsou nejlepší volbou k obědu
Kuřecí maso obsahuje méně tuku, sodíku a fosforu a je výbornou dietní volbou pro nespočetné množství nabízených receptů. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit ryby, přednostně vyberte tuňáka, lososa nebo makrelu. Zvyšují omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky ve stravě.
Červené hroznové víno a borůvky proti zánětu
Borůvky jsou skvělým zdrojem přírodních antioxidantů. Jsou ideální pro ledvinovou dietu, protože mají nízký obsah fosforu a draslíku a mohou snižovat zánět v těle. Červené hroznové víno obsahuje flavonoidy, o kterých je známo, že pomáhají předcházet zánětům. Vynikající je hroznová šťáva, kterou můžete popíjet kdykoliv během dne.
Olivový olej, česnek a bílky zařaďte do své kuchyně
Pokud začnete v kuchyni používat olivový olej, dopřejete svým ledvinám oddech. Nezatěžuje ledviny a má protizánětlivé účinky. Česnek je výborným léčitelem na všech frontách. Obsahuje vitamín C a B6 a využít ho můžete pro zvýraznění chuti namísto části soli. Jestliže je pro vás vidina dokonalé snídaně tvořená vejci, vzdejte se žloutků, které obsahují vysoký podíl fosforu.
Omezte konzumaci těchto potraviny
Avokádo a banány obsahují vysoké množství draslíku, proto jsou nevhodné pro konzumaci při onemocnění ledvin. Mezi další podobné potraviny můžeme zařadit fazole, hrášek,mléčné výrobky, ořechy, červené druhy masa, sladké brambory, rajčata a sycené nápoje, které obsahují mnoho cukru a přidaného fosforu. Dokážete si sestavit správný jídelníček pro zdraví vašich ledvin?