Brambory obecně patří mezi oblíbené suroviny a své popularitě se těší snad na celém světě. Před jejich konzumací si však dávejte pozor na tyto věci.
Brambory jako takové patří na celém světě mezi oblíbené potraviny, a to zejména díky jejich jednoduchému pěstování, nenáročnému skladování a celé řadě možností přípravy. Ukuchtit se tato surovina dá totiž hned na několik způsobů, a tak bramborové jídlo jen velmi málo kdy omrzí. Před jejich samotnou konzumací je však důležité vědět několik základních pravidel, které chrání vaše zdraví. Jednat se může například o informace o klíčení či hnití brambor, které uvedla na pravou míru Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C.
Oblíbená světová surovina
Jak již bylo v úvodu zmíněno, brambory patří mezi světově oblíbené suroviny, a to zejména díky jejich nenáročnosti při pěstování, skladování ale i přípravě. Vytvořit se z nich dá totiž celá řada lahodných pokrmů nejrůznějšího druhu, a tak se málokdy stane, že by nás bramborová jídla omrzela. Krom toho, že jsou tedy nenáročné a chutné, obsahují také pořádnou porci živin a tělu prospěšných látek. Je však důležité, znát základní pravidla jejich konzumace a vědět, kdy je raději nechat tak.
Nebezpečné naklíčené brambory
I když jsou brambory téměř dokonalou potravinou, snadno se mohou změnit na zdraví závažnou, a dokonce nebezpečnou surovinu. Mety takové typy brambor tak patří ty zelené nebo ještě hůře, ty naklíčené. Ty totiž obsahují toxickou látku solanin, která je nebezpečná i v nepatrném množství. Takovým bramborám se proto raději vyhýbejte nebo naklíčenou či zelenou část jednoduše odřízněte. Lepší je však takovou bramboru vyhodit do hnojiště či kompostu.
Naklíčené ani zelené brambory proto nikdy nepodávejte svým domácím mazlíčkům, a to i včetně hospodářských zvířat jako jsou prasata nebo slepice. Ty sice dokážou pozřít a bez problémů strávit mnohem více věcí než my, naklíčené či zelené brambory jsou však výjimkou a mohou být zdraví nebezpečné také pro tyto tvory. Ty totiž většinou neumí rozeznat, co je dobré a co jim naopak může ublížit.
Pozor také na hnijící brambory
Jak bylo řečeno, skladování brambor je poměrně dosti jednoduché a tato potravina je skutečně nenáročná. Stačí ji udržovat v chladném a tmavém místě, a máte zcela vystaráno. I v těchto podmínkách však může dojít k jejich hnití, zejména pokud je skladujete již delší dobu a ve skutečně velkém množství.
V takovém případě je na místě pravidelná kontrola brambor a odstraňování shnilých kousků je velmi důležité. Hniloba a bakterie s ní spojené se totiž umí rychle a obratně šířit a z jedné takto napadené brambory jich najednou máte celou přepravku. Nejedná se však jen o samotnou škodu na potravinách, ale také o vaše zdraví, které je tímto značně ohrožené a v horších případech může dojít dokonce k otravě organismu.
Shnilé brambory totiž obsahují glykoalkaloidy, což jsou škodlivé látky, nacházející se nejčastěji v jedovatých rostlinách. Čím větší množství brambor tedy hnije, tím je koncentrace této toxické látky vyšší a vzniká nebezpečný plyn, který pouhým vdechováním může poškozovat vnitřní orgány nebo dokonce způsobit otravu. Nikdy tedy brambory nenechte zajít až do takového stadia, a to zejména v uzavřeném prostoru, ve kterém jsou skladovány.
Správné skladování je základ
Velmi důležitým a nepodcenitelným faktorem při trvanlivosti brambor je tedy zejména jejich skladování. To by mělo být především v chladné a tmavé místnosti (nejlépe ve sklepě či komoře, poslouží ale i starý chlívek a podobné prostory). Nikdy a za žádných okolností však nesmí být uloženy ve vlhku a nedoporučuje se ani přímé uložení na zemi, která by mohla být mokrá. Brambory tak raději skladujte v dřevěných bednách nebo ve měchu.
Také je lepší a doporučuje se skladovat méně brambor na více místech, čímž se usnadní nejen manipulace s nimi ale i jejich kontrola a také se touto formou znemožní rychlé hnití či kažení velkého počtu brambor. Odborníci také radí, abyste do každé bedny či nádoby s touto potravinou umístili jedno jablko, a to do jejího středu. To tak zabrání případnému kažení.
Jak jste na tom s bramborami vy? Pěstujete své vlastní?