V těhotenství je nutné vyhnout se určitým pokrmům a nápojům. Moc se o nich nemluví, ale vyvolají riziko potratu

Jakmile je žena těhotná, často se jí mísí chutě a snědla by nejraději všechno. To ale není nejlepší nápad, jelikož některé potraviny se během těhotenství důrazně nedoporučují.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jednou z prvních věcí, kterou by se lidé měli při těhotenství naučit je to, kterým potravinám se raději vyhnout. Jakmile to totiž neudělají, tak nastoupí na scénu nekontrolovatelné chutě a pak už je pozdě zjišťovat, co si mohou a nemohou dovolit sníst. Dobrou zprávou je, že toho, co sníst mohou je více než toho, co sníst nemohou nebo by neměly, upozorňuje Jillian Kubala, MS, RD.

Ryby s vysokým obsahem rtuti

Jedná se o žraloky, mečouny, královské makrely, tuňáky, červenici atlantskou či marlína modrého. Rtuť je totiž vysoce toxický prvek, který by mohl ohrozit fungování ledvin či nervový a imunitní systém. Může také způsobit vážné vývojové problémy u dětí a vyskytuje se u ryb, které žijí ve znečištěných mořích. Místo těchto si tedy raději dejte ančovičky, tresku, platýse, lososa či pstruha, tyto jsou pro vás bezpečné.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové ryby

Tohle bude těžké zejména pro milovníky populárního pokrmu sushi, jelikož syrové ryby mohou způsobovat infekce. Mohou to být virové, bakteriální nebo parazitární infekce a nejčastěji je způsobují měkkýši. Některé z těchto infekcí postihnou jenom vás, ale v horším případě mohou postihnout i dítě a to už se nevyplatí riskovat. Navíc, těhotné ženy mají až desetkrát větší pravděpodobnost se těmito infekcemi nakazit oproti běžnému člověku.

Nedostatečně tepelně upravené, syrové a zpracované maso

Opět z toho samého důvodu, jako v předešlém případě. Takové maso způsobuje nákazu různými viry a bakteriemi a to pro své dítě určitě nechcete. Hamburgery, mleté maso, vepřové či kuřecí, tato masa byste neměli konzumovat nedovařené, takže sbohem, tataráčku. Obavy také vzbuzují například párky v rohlíku, jelikož zpracované maso se může během zpracování a skladování infikovat.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nikdy nejezte holá syrová vejce

Právě ta totiž mohou být kontaminovaná bakterií Salmonellou, jejíž příznaky zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, žaludeční křeče a průjem. Ve vzácných případech dochází i ke křečích v děloze, což vede k předčasnému porodu či potratu. Vyhněte se tedy pokrmům, jako jsou lehce míchaná vejce, domácí majonéza, domácí zmrzlina, domácí polevy na dort či domácí salátové dresinky.

S kofeinem se na nějakou dobu rozlučte

Možná patříte mezi ty lidi, kteří milují své každodenní ranní šálky kávy, jenomže co byste pro děti neobětovali, že? Těhotné ženy by měly příjem kofeinu za den omezit na maximálně 200 miligramů denně. Kofein se totiž velmi rychle vstřebává a snadno přechází do placenty, kde se ho mohou nahromadit až příliš velké hladiny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Orgánové maso pro těhotné prostě ne

V orgánovém masu najdete spousty živin. Řadí se mezi ně například železo, vitamín B12, vitamín A, zinek, selen a měď. To všechno vám i dítěti prospěje, ale jíst příliš mnoho živočišného vitaminu A se během těhotenství nedoporučuje. Může to totiž vést k malformacím a potratu.

Syrové klíčky jsou možná lahodné, ale neprospějí vám

Určitě si rádi dáte zdravý salát, jen si dobře rozmyslete, co do něj vlastně chcete dát. Syrové klíčky jako jsou vojtěška, jetel, ředkvičky či klíčky fazolí mungo mohou být kontaminovány salmonelou. To byste přeci riskovat nechtěli, i když na to máte sebevětší chuť, že?

iZdroj fotografie: Unsplash

Jakékoliv produkty, které jste předem neumyli

A tím není myšlen rohlík samozřejmě. Mluví se spíše o ovoci a zelenině, jelikož jejich nemytý povrch může být kontaminován hned několika bakteriemi a parazity. Ke kontaminaci může dojít kdykoli během výroby, sklizně, zpracování, skladování, přepravy nebo samotného prodeje.

Nepasterizované mléko, sýr a ovocná šťáva

Tyto produkty mohou obsahovat řadu škodlivých bakterií. Nepasterizovaná šťáva je navíc náchylná k bakteriální kontaminaci. Všechny tyto infekce mohou mít pro nenarozené dítě život ohrožující následky. Bakterie se vyskytují buďto přirozeně a nebo během sběru a skladování. Abyste neriskovali riziko infekcí, jezte pouze pasterizované mléko, sýry a ovocné šťávy.

iZdroj fotografie: Unsplash

Asi každý ví, že alkohol ne

Během těhotenství se alkohol důrazně nedoporučuje už jen z toho důvodu, že kvůli němu může dojít k potratu či mrtvému porodu. Zároveň stačí i malé množství k tomu, abyste negativně ovlivnili vývoj dítěte a zejména jeho mozku. V horším případě dochází k fetálnímu alkoholovému syndromu, který zahrnuje deformace obličeje, srdeční vady a mentální postižení.

Zpracované a nezdravé potraviny jíst nemusíte

Právě v těhotenství máte ten nejlepší čas na to, abyste začali jíst potraviny bohaté na živiny, které pomohu nejen vašemu zdraví, ale také zdraví dítěte. Budete potřebovat zvýšené množství mnoha základních živin jako jsou například bílkoviny, foláty, cholin či železo. A neřiďte se mýtem, že jíte za dva, zase tak moc se přecpávat nemusíte jen proto, že vás do toho nutí okolí.

Věděli jste, že všechny tyto pokrmy byste raději konzumovat neměli?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Zobrazit další články