Pálivá jídla si získala pro své specifické chutě a zdravotní přínosy velkou oblíbenost. Nejsou to však pouze výhody, co vás po jejich konzumaci může potkat.
Konzumace pálivých jídel má nepopiratelný vliv na celý náš organismus a málokdo si uvědomuje, že to nejsou pouze pozitivní účinky, čím mohou chilli papričky disponovat. I přesto však odborníci jako Masayuki Saito potvrzují, že pravidelná konzumace této potraviny vám například pomůže účinně shodit přebytečná kila nebo posílit váš imunitní systém. Seznamte se proto s úžasnými výhodami a nevýhodami pálivých jídel.
Můžete zhubnout
Konzumace pálivých jídel je velmi snadný způsob, jak můžete spálit nějaký ten tuk navíc. Ačkoliv nic nemůže nahradit pravidelné cvičení a zdravou stravu, kapsinoidy, které se nachází v chilli papričkách, mohou být v tomto směru také velmi nápomocné. Jsou známé především tím, že zvyšují energetický výdej a snižují množství tělesného tuku.
Posílení imunitního systému
Během konzumace pálivých jídel vaše tělo přijímá také podstatné množství antioxidantů. Ty jsou užitečné zejména v období chřipek, kdy nás dokáží chránit před všemožnými bacily, které napadají naše tělo. Pokud se vám tedy zdá, že na vás něco leze, zkuste si připravit nebo objednat pikantní jídlo a uvidíte, že se vám udělá podstatně lépe.
Budete žít déle
Během jedné studie odborníci porovnávali jedince, kteří konzumovali pálivé jídlo 6–7 dní v týdnu s těmi, kteří jej nekonzumovali vůbec. Podle výsledků měli milovníci chilli papriček o 14 % nižší riziko předčasné smrti, což vypovídá o tom, že díky pálivým jídlům můžete žít déle. Odborníci také naznačují, že kapsaicin (látka obsažená v chilli) se může zaměřit na zvláštní látku v našem mozku, která je zodpovědná za bolestivé pocity, a přelstít jej, aby ignoroval veškerou bolest.
Nadměrná bolest
Kromě přínosů, které konzumace pálivých jídel přináší, naneštěstí existují i ty špatné. A právě váš jazyk bude první, kdo negativní důsledky pocítí – jde především o pálení, což není pouze pocit, ale skutečná bolest, kvůli níž nebudete schopni vnímat tolik chutí jako dříve. Nemusíte se však ničeho bát, tato dysfunkce je pouze dočasná. Vaše chuťové receptory se přirozeně zotaví, musíte si pouze dát na chvíli od pálivých jídel pauzu.
Nadměrné žaludeční potíže
Pokud máte citlivý žaludek, konzumace pálivých jídel pro vás nebude tím pravým ořechovým. Kapsaicin, který má sice pozitivní účinky na náš organismus, může být pro některé lidi velmi dráždivý a vyvolávat nepříjemné průjmy. Chilli papričky navíc obsahují kombinaci kyselin, které při konzumaci ve větším množství mohou popálit stěny žaludku, což může vyvolat velmi nepříjemné stavy. Pokud tedy již některými žaludečními problémy trpíte, pálivým jídlům byste se měli pro své dobro vyhýbat.
Nebezpečná alergická reakce
Podle odborníků si někteří lidé stěžují na to, že poté, co k večeři snědli pálivé jídlo, se jim po ránu objevil na obličeji svědící otok. To se samozřejmě může stát – jde pouze o jednu z přirozených alergických reakcí našeho těla na pálivé koření. Abyste se ovšem této nepříjemnosti vyhnuli, budete muset pravděpodobně navštívit lékaře.
Jak často jíte pálivá jídla?