Čokoláda může mít prokazatelný pozitivní vliv na lidský organismus. Výběr té správné může být opravdu věda. Existuje totiž velké množství druhů.
Najde se jen málo z nás, kteří nemají rádi čokoládu. Tuto sladkou pochutinu si mnozí dopřávají jako zaslouženou tečku za těžkým dnem ať už v podobě tabulkové čokolády, pralinek nebo například různých čokoládových dezertů. Vědci už prokázali pozitivní účinky čokolády na lidský organismus. Tomuto tématu se věnoval například David L. Katz ve své studii s názvem Kakao a čokoláda – lidský organismus a onemocnění. Která čokoláda je ale nejlepší?
Jak vybrat tu pravou čokoládu?
Kakao, obsažené v čokoládě je bohaté na antioxidanty a flavonoidy. To jsou látky pro tělo velmi prospěšné. Čokoláda navíc zvládne snížit hladinu stresu, umí zatočit s menstruačními bolestmi, dokáže zasytit a ve své vysokoprocentní podobě má relativně nízký obsah nezdravých cukrů. Čokolády existuje velké množství druhů, které se mohou lišit jak původem, tak také barvou či obsahem kakaového prášku. Všechny tyto aspekty mají vliv právě na chuť čokolády.
Při výběru čokolády v obchodě věnujte pozornost informacím uváděným na obalu. Prvním dobrým znamením je označení Fair trade. To dokazuje, že čokoláda pochází z provozu, ve kterém nedochází ke špatnému zacházení s lidskými právy. Obsah také mnoho napoví – správná čokoláda by neměla obsahovat stabilizátory, dochucovadla a aromata. Výrobce tímto většinou skrývají to, že je v jejich čokoládě více tuku, který nemá žádnou chuť, než kvalitních kakaových bobů.
Bílá čokoláda
I když vypadá chutně a někteří na ní nedají dopustit, měli bychom se časté konzumaci vyvarovat. Není vyráběna přímo z kakaových bobů, ale z kakaového másla. „Jedná se v podstatě o mix tuku, cukru a příchutě,“ vysvětluje doktorka Marcella Garcez, který se čokoládami zabývá. „Lidskému tělu může spíše uškodit, než pomoci,“ dodává. Bílou čokoládu je tedy možné spíše než opravdovou čokoládu považovat za bonbon.
„Při výrobě některých tipů bílých čokolád se využívá hydrogenovaný rostlinný olej,“ vysvětluje lékařka Aline Lamaita. „Konzumace tohoto oleje může vést ke zvýšení cholesterolu a častá konzumace může způsobit zdravotní obtíže,“ dodává. Pokud se ale bez bílé čokolády nedokážete obejít a místo celé tabulky si vždy pochutnáte pouze na doporučené dávce uvedené na obalu, určitě se zkuste poohlédnou po variantě bez přidaného cukru.
Mléčná čokoláda
Mléčnou čokoládu také nemůžeme považovat za zdravou. Obsahuje totiž poměrně malé množství kakaa. Obsah kakaa v čokoládě musí dosáhnout alespoň 35 %, abychom její pozitivní přínos na naše zdraví mohli zohlednit. Většina standardních mléčných čokolád ale obsahuje pouze 10 % kakaa. Mléčné čokolády mají také poměrně vysoký obsah cukru a tuku, takže při nadměrné konzumaci můžou našemu tělu uškodit. Nezřídka vede nadměrná konzumace ke zhoršení kožních problémů.
Hořká čokoláda
Konzumace kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády má dle výsledků mnohých studií prokazatelný pozitivní vliv na naše zdraví. „Flavonoidy přítomné v kakau mají pozitivní vliv na lidské tělo,“ vysvětluje lékařka Aline Lamaita. „Může se jednat například o podporu krevního oběhu, stabilizaci hladiny cholesterolu v krvi nebo například snížení hladiny stresu,“ dodává. Aby byla ale čokoláda tělu prospěšná, musí se jednat o tu s obsahem kakaa 65 % a více.
„Kakao je bohaté na polyfenoly, které mohou chránit buněčnou DNA před poškozením. Ulevují také od bolestí, například těch menstruačních či bolesti hlavy a mají také protizánětlivé a antikarcinogenní účinky,“ popisuje přínos, které může kakao mít pro lidské tělo, odbornice na výživu a lékařka Marcella Garcez. Dermatoložka Paola Pomerantzeff zmiňuje také to, že oproti mléčné čokoládě, jejíž konzumace může zhoršit akné, kvalitní hořká čokoláda našemu tělu naopak proti pupínkům pomáhá bojovat.
Růžová čokoláda
Růžová čokoláda není v obchodech zatím tak lehce dostupná. Jedná se o ojedinělý typ čokolády vyrobený z růžových bobů, tzv. rubínového kakaa. Její chuť je jiná než u klasické čokolády. Její chuť je totiž výraznější a může připomínat citrusy. Obsah polyfenolů, které dokážou kůži chránit před nebezpečným UV zářením je vyšší, než v normálních či vysokoprocentních čokoládách. Proces výroby růžové čokolády je totiž jiný, a proto vysoký obsah polyfenolů zůstává i ve finálním výrobku.
Jakou čokoládu máte nejraději vy?