Nahraďte toxický cukr chutnějšími přírodními sladidly. Zdravotní benefity pocítíte do týdne

Cukr je v podstatě legální droga, která je bohužel takřka ve všech pokrmech, které si koupíme. Alespoň doma je třeba ho nahrazovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Spousta lidí miluje sladké pokrmy nebo slazené nápoje. Vhodné je příjem cukru snížit na minimum, jelikož je opravdu velmi škodlivý. Cukrová lobby je opravdu velká, naštěstí se však dnes spousta lidí hlásí k návratu k přírodě a domácím produktům, proto mohou ovlivnit, co jedí. Cukr v domácích pokrmech mohou nahradit přírodními sladidly, která jsou méně nebezpečné pro naše zdraví. O náhražky cukru se v rámci svého oboru zabývá dietoložka Jillian Kubala.

Sladit můžete třeba stévií

Oblíbené a nízkokalorické sladidlo se získává z listů rostliny zvané Stevia rebaudiana. V jejích listech se nachází sladké sloučeniny, které jsou sladší než cukr. Přitom toto sladidlo nemá žádné kalorie. Skvělé je, že stévie může mít také přínosy pro naše zdraví. Studie dokázaly, že může pomoci snížit krevní tlak a je skvělou alternativou pro lidi trpící cukrovkou. Bohužel však některým lidem nesedí její chuť.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dalším nízkokalorickým sladidlem je erythritil. Je to cukerný alkohol vyskytující se v některých druzích ovoce. Většinou se však dá koupit ve formě prášku. Ten je pak vyrobený průmyslově. Dobrá zpráva je, že toto sladidlo chutná velice podobně jako cukr. Potěší, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neovlivňuje cholesterol. Do těla se vstřebává ze střev, ale vylučován je močí. Někomu toto sladidlo může způsobit zažívací potíže. Není vhodné ho kombinovat s fruktózou ani konzumovat ve velkém množství.

Xylitol nebo sirup

Podobně jako erythritil je i xylitol cukrený alkohol podobný cukru. Skvělé je, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má výhody pro zdraví zubů. Snižuje riziko vzniku zubního kazu. Stejně jako jiné cukerné alkoholy může ve větším množství způsobit zažívací obtíže. Pokud máte doma psa, pozor, aby xylitol nesnědl, pro tato zvířata je velmi toxický. Dalším skvělým sladidlem je yacon sirup. Ten pochází se stejnojmenné rostliny a má vysoký obsah fruktooligosacharidů. Ty jsou prospěšné pro bakterie ve střevech. Sladidlo může pomoci předcházet zácpě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dalším sladidlem, které nahradí cukr je extrakt z mnichového ovoce. Je bez sacharidů a také bez kalorií. Navíc má antioxidační účinky a může snižovat zánět v těle. Existuje však jen málo výzkumů, které se zabývali vlivem tohoto produktu na lidské tělo. Pokud si budete chtít koupit toto sladidlo, vždy si pečlivě přečtěte složení. Mnoho produktů totiž kromě sirupu z ovoce obsahuje navíc cukr nebo jiná sladidlo. Existují samozřejmě další sladila. Jmenovat lze sirup z agáve, med, javorový sirup, čekankový sirup nebo kokosový cukr.

Jaká umělá sladidla používáte?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články