Spouštěče migrény, které byste měli znát. Dá se jim snadno vyvarovat a zapomenout tak na nepříjemnou bolest

Migréna je nepříjemnou a bolestivou nemocí. Předejít jejím záchvatům znamená poznat jednotlivé spouštěče, a pokud je to jen trochu možné, vyhýbat se jim.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Už dávno se na migrénou trpící osoby nedíváme jako na hysterické. Migrénu bereme jako vážnou věc, která dokáže velmi znepříjemnit život.  Neurolog MUDr. Jiří Mastík považuje migrénu za závažný medicínský a socioekonomický problém. Člověk, který trpí chronickými migrenózními bolestmi hlavy, by měl znát spouštěcí faktory této nemoci, aby předešel případným záchvatům.

Genetické predispozice k migréně

Migrénu dokáže současná medicína léčit, ale nikoliv úplně vyléčit. Podle statistických čísel je nejvíce migreniků mezi 30. až 40. rokem života, přičemž ženy na tuto nemoc trpí častěji. Je dokázaná genetická predispozice (trpí-li migrénou matka, bude ji mít nejspíš i dcera) a náchylnější je městská populace. Základem léčby je zvládnutí akutní bolesti pomocí léků, a také preventivní terapie. Ta spočívá také ve znalostech spouštěčů záchvatu migrény.

iZdroj fotografie: Unsplash
Migrénu může způsobit i častá konzumace analgetik.

Stres, nedostatek spánku, hluk, změna tlaku

Spouštěcí faktory jsou různé. Pacienti s migrénou nejčastěji udávají stres, příliš nebo naopak málo spánku, ostré sluneční světlo, problémy se zuby, neléčená oční vada, blikající světlo, nadměrný hluk, změna barometrického tlaku venku, kouření, alkohol (zejména víno), hladovění, konzumace některých druhů potravin. Je určitě zajímavé, že migrénu může vyvolat i nadměrné užívání analgetik, tedy léků proti bolesti. Udává se, že by počet dnů jejich užívání neměl překročit 15.

iZdroj fotografie: Unsplash
Sýry s modrou plísní patří mezi časté spouštěče migrény.

Kterým potravinám se raději při migréně vyhnout

Protože se migrenik musí naučit se svou nemocí žít, postupem času obvykle přijde na to, které potraviny mu nedělají dobře. Obecně k nim patří umělé sladidlo aspartam a zlepšovač chutí glutamát sodný, což potvrzuje i studie z roku 2009. Bohužel záchvat bolesti může způsobit i pití červeného nebo bílého vína. A problémy způsobují také některé zrající sýry, jež obsahují tyramin. Mezi ně patří například parmezán, čedar, mozzarella, gorgonzola a obecně sýry s modrou plísní.

Také trpíte častou bolestí hlavy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články