Zbavte se chuti na nezdravé jídlo. Geniální finta vás přes svátky ochrání před nadbytečnými kilogramy

Myšlenky na nezdravé jídlo jsou nejhorším nepřítelem hlavně ve chvílích, kdy chcete držet dietu. Jak chuť na nezdravé pokrmy překonat?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Je to silnější než vy, než hlad. Chuť na potraviny s vysokým obsahem cukru je mnohdy opravdu těžké překonat. Jedná se rovněž o jeden z důvodů, proč mají lidé problémy s hubnutím nebo udržením ideální hmotnosti. Odbornice na stravu Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice) prozradila, jak se chutí na nezdravé jídlo zbavit.

Pijte vodu, jezte bílkoviny

Žízeň je často zaměněná za hlad. Pokud tedy máte na něco chuť, zkuste nejprve vypít sklenici vody a několik minut počkejte. Touha obvykle zmizí. Dalším trikem jak se zbavit chuti na nezdravé potraviny je dostatečná konzumace bílkovin. Ideální je snídat potraviny s jejich vysokým obsahem. Vaše chuť k jídlu se následně sníží až o 60%.

Naplánujte si snídani i ostatní jídla alespoň na den dopředu. Eliminujete tak faktor spontánnosti, a navíc se vyhnete extrémnímu hladu. Hlad je totiž velkým důvodem pro chutě na nezdravé potraviny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Touhu po jídle můžete zahnat také pohybem nebo jinou činností, například příjemnou sprchou. Jde o to přijít na jiné myšlenky. Pomoci může i žvýkačka. Vše výše zmíněné vám pomůže také od stresu, stejně jako například meditace. Stres je rovněž spouštěčem chuti na nezdravé jídlo. Dalším pomocníkem vám může být i extrakt ze špenátu. Pomáhá oddálit trávení tuků, což zvyšuje hladinu hormonů, které snižují chuť k jídlu a hlad.

Spěte a nenakupujte hladoví

Chuť k jídlu je taktéž ovlivněná hormony. Ty během celého dne kolísají. Spánková deprivace narušuje výkyvy a může vést ke špatné regulaci chutí. Studie to podporují a ukazují, že u lidí s nedostatkem spánku je až o 55% vyšší pravděpodobnost, že budou obézní. Naopak lidem, kteří spí dostatečně, takové riziko nehrozí.

Předcházet konzumaci nezdravých potravin lze už v obchodě. Co doma nenajdete, to vás nebude lákat sníst. Ideálně se tedy před odchodem do obchodu dostatečně najezte, abyste při nákupu nemuseli odolávat silným chutím.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důležité je kupovat a jíst ta správná jídla, tedy jídla bohatá na důležité živiny. Pokud zjistíte, že potřebujete občerstvení mezi jídly, ujistěte se, že je to něco zdravého. Sáhněte po základních potravinách, jako je ovoce, ořechy, zelenina nebo semínka. Při stravování buďte pozorní. Jezte vědomě, zpomalte a důkladně žvýkejte. Při jídle rovněž vypněte televizi a odložte telefon.

Zdroj: Healhtline

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články