Ukončí varianta omikron pandemii? Některé vědecké studie předpovídají, že ano

Není snad na světě člověka, který by s nadějí nevyhlížel konec pandemie covid-19. Vědci jsou toho názoru, že jednou se nemoc změní v endemickou formu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Život virů je velmi zajímavý, což vám potvrdí každý, kdo se jimi zabývá. Mají svůj typický vývoj chování, předvídatelný je i vznik nových variant virů. V době světové pandemie onemocnění covid-19 je virologem snad každý obyvatel na Zemi. Ovšem jen někteří jsou opravdu vystudovaní odborníci. K nim patří i americká epidemioložka Syra Madad, která si myslí, že přijde doba, kdy se covid-19 změní v endemické onemocnění.

Bude varianta omikron tou poslední?

V současné době epidemiologové předpovídají dva scénáře, jak to nakonec s nemocí covid-19 dopadne. Může zcela vymizet nebo tu s námi už zůstane natrvalo jako jedna z endemických chorob. V souvislosti s variantou omikron tyto předpovědi budoucího vývoje pandemie ještě více ožily. Je totiž dost možné, že právě omikron bude tečkou a vysvobozením ze všech vládních nařízení, nošení respirátorů a dezinfekcí rukou.

iZdroj fotografie: Pixabay
Covid-19 tu s námi je už druhým rokem.

Nejásejme předčasně

Bohužel zatím varianta omikron po celém světě zase plní nemocnice a tentýž vývoj očekáváme také u nás. I proto je třeba nadále očkovat třetí, posilující vakcínou. A to platí i pro očkování dětí, u nichž očkování pomáhá předcházet nepříjemným následkům po prodělání nemoci covid-19, zvané PIMS nebo MIS-C. Data z nemocnic říkají jasně, že na JIP leží většinou neočkovaní pacienti.

Omikron rychlejší než delta

Podle posledních zjištění epidemiologů, je varianta omikron nakažlivější, tedy by populací mohla projít rychleji než varianta delta. Jakou spoušť za sebou nechá, uvidíme později. Někteří odborníci jsou toho názoru, že omikron chytne každý. Pak by to ale možná znamenalo lepší imunitu i vůči dalším variantám.

iZdroj fotografie: Pixabay
Bude varianta omicron tou poslední a udělá tečku za pandemií?

Čáry máry a je pryč

Předběžné údaje ze světa ukazují, že omikron má mírnější průběh. Ale vzhledem k tomu, že je nakažlivější, může stejně jako delta zahnat nemocnice až na pokraj jejich kapacit. Pokud by se z covid-19 stala endemická choroba, znamenalo by to pro nás se s ní naučit žít. Třeba tím, že by se proti němu pravidelně každoročně očkovalo – tak jako na běžnou chřipku. Lepší variantou by ovšem bylo, kdyby z povrchu světa zcela zmizel. Jestli se tak stane, ukáže budoucí vývoj pandemie.

A co si o vývoji pandemie covid-19 myslíte vy?

Zdroj: Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články