Studie prokázaly, že potravinářské droždí přináší řadu potenciálně zdravotních přínosů, o kterých nemá většina lidí ponětí. Toto jsou ty nejlepší z nich.
Potravinářské droždí obsahuje řadu užitečných živin, jako jsou například bílkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty. Podle odbornice na výživu Alina Petre však tento oblíbený potravinářský produkt přináší také širokou škálu potenciálních zdravotních přínosů, jako například snížení hladiny cholesterolu nebo ochrana těla před volnými radikály. Navíc jde o velmi univerzální potravinu, která se hodí téměř k jakémukoliv typu stravy nebo stylu stravování, a proto je nyní čas, abyste se o jeho blahodárných přínosech dozvěděli i vy.
Není droždí jako droždí
Pokud si budete chtít zakoupit potravinářské droždí, nemůžete ve výběru toho správného snad nikdy udělat chybu, neboť ať už sáhnete po jakémkoliv druhu, vždy půjde o ty samé kvasinky. Přesto však obchody tento oblíbený produkt rozdělují na dva druhy, a to na obohacené a neobohacené:
- Neobohacené: Tento typ droždí neobsahuje žádné přidané vitamíny ani minerály, neboť není nijak zpracován ani nijak obohacen.
- Obohacené: Tento typ droždí obsahuje syntetické vitamíny, které se do něj přidávají během výrobního procesu, aby se zvýšil obsah jeho živin. Všechny složky potravy, které byly do kvasnic přidány, jsou na obalu v seznamu složení.
Obecně se tedy dá říci, že lepší volbou by pro vás mělo být obohacené potravinářské droždí, neboť je možné, že bude obsahovat mnohem více složek potravy, jako jsou vitamíny a minerály. Pokud jej však nenajdete, bohatě vám postačí neobohacené droždí, neboť to stále obsahuje dostatečné množství všech živin, které naše tělo potřebuje, tudíž nepřijdete o žádný z následujících zdravotních přínosů.
Potravinářské droždí posiluje imunitu
Potravinářské droždí obsahuje dva hlavní sacharidy, které naše tělo potřebuje – alfa-mannan a beta-glukan. Ty podle někdejších studií na zvířatech mohou snížit riziko infekcí způsobených patogenními bakteriemi, jako je E. coli a salmonela. Stejně tak tato oblíbená potravina obsahuje sacharidy beta-glukan a alfa-mannan, které taktéž dokáží snížit riziko infekcí a navíc zabraňují toxinům v našem těle před jejich škodlivými účinky. Obě studie ohledně těchto účinků droždí byly prováděny na zvířatech, a proto je zapotřebí dalších výzkumů.
Jde o velmi výživnou potravinu
Droždí obsahuje řadu výživných složek potravy, neboť jde o bílkovinu, která obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které člověk musí získávat z potravy (jedna polévková lžíce droždí obsahuje 2 gramy bílkovin). Jeho častější konzumací tak svému tělu dopřejete mnoho vitamínů skupiny B, a to obzvláště pokud jde o obohacenou verzi, a mnoho stopových minerálů, jako je například zinek, selen, mangan a molybden, které se podílí na regulaci genů, metabolismu, růstu a imunitě.
Snížení hladiny špatného cholesterolu
Podle někdejší studie provedené na lidech může beta-glukan obsažený v potravinářském droždí snižovat hladinu cholesterolu. Potvrzení této skutečnosti je však podle odborníků stále v nedohlednu, neboť kvasnice nebyly během výzkumu zkoumané z celé jejich části. Pokud by ale k potvrzení došlo, mohlo by být droždí skvělým přírodním pomocníkem pro regulaci špatného cholesterolu.
Obsahuje velmi silné antioxidanty
Potravinářské droždí obsahuje silné antioxidanty zvané glutathion a selenometionin, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály nebo toxickými látkami vyvolanými znečištěným životním prostředím. Častější konzumace droždí by tedy pro naše tělo mohla znamenat větší obranu proti chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, rakoviny nebo makulární degenerace.
Jak často jíte potravinářské droždí vy?