Podle některých lidí je kombinování různých potravin přínosem pro tělo. Bohužel to rozhodně neplatí pro všechna jídla. Některým kombinacím se tak raději vyhněte.
Některé potraviny se opravdu dobře kombinují, a dokonce pak i dobře chutnají, ale je to pro naše tělo zdravé? Někteří lidé se domnívají, že například steak a brambory nám značně zpomalují trávení a mají negativní vliv na náš organismus. Kombinování jídel se obnovilo začátkem 20. století a jistě jen tak nevymizí. Tímto tématem se zabývá i dietoložka Jillian Kubala.
Jaká jsou pravidla pro kombinování?
Kombinování potravin má samozřejmě i svá pravidla a dobré rady. Například platí – žádné ovoce na prázdný žaludek, hlavně ne melouny. Mléko by se naopak mělo konzumovat nalačno. Vyhýbat byste se měli kombinaci škrobu s bílkovinami a škrobu s kyselými potravinami. Nekombinujte různé druhy bílkovin. A také je prokázáno, že se bílkoviny nemají míchat s tukem, ovoce a zelenina taktéž.
Různé potraviny tělo tráví různě dlouhou dobu, proto by se neměla jíst jídla, která způsobují pomalé trávení a následnou zácpu. Rovněž není zdravé konzumovat dvě odlišná jídla, která obsahují různé hodnoty pH. Tělo nemůže zpracovat potraviny s odlišnými hodnotami pH.
Studie z roku 2000 zkoumala kombinování potravin za účelem hubnutí. Lidé, kteří se této studie účastnili, měli povoleno sníst pouze 1100 kalorií za den. Asi po šesti týdnech bylo zjištěno, že ztratili zhruba 6–8 kilogramů. Ale nebylo prokázáno, že by takové kombinování jídel mělo větší přínos pro tělo než zdravá a vyvážená strava.
Kterým jídlům bychom se měli vyhýbat?
Měli bychom se vyhýbat hlavně potravinám, které nám mění pH v trávicím traktu. Naše tělo k dokonalému trávení potřebuje přesnou hodnotu pH. Pokud má hodnotu, která je nad 0, trávení se zpomaluje, někdy dochází i k zácpě, a většinou za to můžou některé potraviny. Takže pokud jíte hodně kyselé nebo naopak žádné kyselé jídlo, váš žaludek si pH pokusí zkoordinovat.
Dávejte si pozor také na jídlo, které kvasí v žaludku. Když sníte jídlo, které je rychle stravitelné a zkombinujete ho s jídlem, které se tráví pomalu, obě jídla zůstávají v žaludku tak dlouho, dokud nezačnou kvasit. Naštěstí si s tím váš žaludek umí poradit a jediný orgán, ve kterém se drží bakterie, je tlusté střevo.
A jaké jídlo naopak kombinovat můžeme?
Citrusové plody a potraviny s obsahem železa jsou dobrým příkladem. Vitamín C, který se nachází v citrusech zvyšuje vstřebávání železa. Mezi potraviny s obsahem železa patří například špenát, fazole nebo obohacené cereálie. Ale nebylo ještě na 100 % prokázáno, že takovéto kombinování opravdu zvyšuje hladinu železa v těle.
Mrkev a tuk můžou snížit riziko zdravotních problémů, jako jsou například různé druhy rakoviny, srdeční onemocnění nebo problémy se zrakem. Nejlepším řešením je kombinovat mrkev a jinou zeleninu se salátovými dresinky, ve kterých se tuk nachází, dále s ořechy, semeny, olivovým olejem a avokádem. Ořechy jako takové jsou velice prospěšné pro zdraví srdce.
Jako poslední doporučenou kombinaci uvádíme špenát s mléčnými výrobky. Tyto potraviny obsahují oxalát, který navazuje na vápník. Lidé, kteří trpí ledvinovými kameny, můžou mléčnými výrobky a potravinami obsahující oxalát snížit riziko vzniku těchto kamenů. Mezi další potraviny s obsahem oxalátů patří ořechy, červená řepa, rebarbora a jahody.
Jaké kombinace potravin už jste vyzkoušeli vy?