Vlašské ořechy patří díky svým vlastnostem mezi nejzdravější potraviny. Většina lidí o tom ale nemá ani tušení

Podle vědců bychom si měli vlašské ořechy dopřávat mnohem častěji, nejlépe je zařadit do našeho pravidelného jídelníčku.

štítná žláza - vlašské ořechy i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle pensylvánské studie se vlašské ořechy řadí mezi jedny z nejzdravějších ořechů ze všech. Díky antioxidantům, které se v nich nachází, je naše tělo méně náchylné k různým nemocem. Podle dietoložky Alina Petre jsou dokonce zdravější než arašídy, mandle, pekanové ořechy, pistácie a spoustu dalších.

Vlašské ořechy dokážou nahradit maso

Nejen, že vlašské ořechy obsahují velice prospěšné a účinné antioxidanty, které prospívají tělu, ale obsahují i bílkoviny, které by mohly nahradit maso, dále obsahují zdravé vitamíny, vlákninu, a ještě si je s chutí mohou dopřát i lidé, kteří trpí lepkovou intolerancí. Díky pravidelné konzumaci vlašských ořechů si snížíte riziko vzniku srdečních nemocí, rakoviny, žlučových kamenů, diabetu 2. typu a jiných vážných zdravotních problémů.

Skořápky vlašských ořechů iZdroj fotografie: Uživatel Helee54 / Creative Commons / Public Domain

Výzkum studoval přítomnost antioxidantů i u jiných ořechů, jako jsou například mandle, arašídy, pistácie, lískové ořechy, para ořechy, kešu ořechy, makadamie a pekanové ořechy, ale vlašské ořechy zvítězily, protože mají nejvyšší hladinu antioxidantů ze všech. Přítomnost antioxidantů byla 2 – 15 x vyšší, než tomu bylo u jiných ořechů.

Účinnost látek u pražených ořechů

V takzvaných vlašácích se nachází i vitamín E, také zvaný jako tokoferol, ale podle studie jsou antioxidanty až 15 x silnější, a to i přes to, že vitamín E chrání naše tělo před škodlivými přírodními chemikáliemi, díky kterým jsme náchylnější k nejrůznějším nemocem. Je však známo, že z pražených ořechů uniká větší část těchto antioxidantů. Díky konzumaci syrových ořechů získáváme více zdravých látek.

Rostoucí vlašský ořech iZdroj fotografie: پخش مطلب / Creative Commons / CC BY SA

Podle doktora Vinsona by tedy lidé měli jíst vlašské ořechy častěji. Mnoho lidí se bojí, že díky tukům, které se v nich nachází, přiberou na váze, ale nevědí, že ořechy obsahují zdravé polynenasycené a mononasycené tuky, které tepny neucpávají a na tělesné hmotnosti neměnní takřka nic. Dokonce se díky těmto tukům lidé cítí více zasycení a je menší náchylnost k přejídání. Stačí pouhých 7 ořechů denně pro vaše zdravé tělo.

A jaké zkušenosti máte s vlašskými ořechy vy?

Zdroj: Sciencedaily, Bbc

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Zobrazit další články