Netradiční možnosti využití ovesných vloček. Lze je použít místo strouhanky, do pečení i při přípravě smoothie

Ovesné vločky jsou často součástí snídaně. Věděli jste, že se s nimi dá dělat mnohem více než je jen namáčet do jogurtu či mléka?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Existuje mylná představa, že instantní ovesné vločky jsou jistým způsobem podřadné. To však není pravda. Ať už si vyberete jakékoli ovesné vločky, poskytnou vám zhruba stejnou výživu. Tedy asi 4 gramy vlákniny, 4-6 gramů bílkovin na porci a podobné množství vitamínů a minerálů. Všechny druhy ovesných vloček jsou 100 % celozrnné a obsahují všechny části ovsa. Koupit si tedy můžete vločky, jaké chcete.

Můžete je použít do masa i místo strouhanky

Chcete nastavit mleté maso do tacos či omáčky nebo zkrátka tvoříte karbanátky a chcete je mít alespoň trochu zdravé? Přidejte do nich ideálně vařené ovesné vločky. Případně je namelte nadrobno a přidejte je čerstvé do masové směsi. Ovesné vločky totiž fungují jako pojivo a dodají masu skvělou strukturu. Pokrm navíc bude výživnější a zdravější než se strouhankou z bílého pečiva.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dalším bonusem je to, že oves je přirozeně bezlepkový. Pokud se však potřebujete vyhnout lepku kvůli celiakii, raději zkontrolujte popis etikety ještě před nákupem. Tím si zaručíte výběr takových ovesných vloček, které jej opravdu neobsahují.

Je to nutné z toho důvodu, že oves může být zpracovávaný v zařízení, kde se vyrábí i produkty, které lepek obsahují. Takto může docházet ke kontaktu s ním. Proto se na obalu obyčejných vloček pravděpodobně dočtete, že mohou obsahovat stopy lepku.

Použijte je do pečení nebo smoothie

Napadlo vás někdy vyměnit ovesné vločky za mouku? Vločky prostě rozmixujete nebo rozdrtíte a můžete z nich péct. Vytvoříte tak zdravější verzi muffinů, ovesný chléb nebo fitness sušenky. Ideální je kombinovat mouku a nadrcené vločky.

Některé recepty však snesou 100% vloček. Je na vás, abyste vyzkoušeli, který poměr je pro vás ten nejideálnější. Kromě pečení můžete vločky přidat také do smoothie. K ovoci a vodě zkrátka přidejte půl hrníčku ovesných vloček. Váš nápoj tak bude obsahovat více vlákniny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud jsme vás přeci jen nepřesvědčili využívat vločky k pečení a vaření, přinášíme vám alespoň tip, jak vylepšit vaší sladkou snídani. Ideální je namočit ovesné vločky do mléka již večer. Přidejte ovoce, případně oříšky a vše pečlivě promíchejte. Nakonec pokrm přikryjte a uložte do ledničky. Ráno bude snídaně nejen chutnější, ale dokonce si budete moci pár minut přispat, případně se věnovat čemukoli jinému než chystání snídaně.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články