Jarní grilovačky pomalu začínají. Onkologové však varují před konzumací mas, ryb a uzenin

Jsou jídla, která jsou tak chutná, že byste je nejraději jedli každý den. Patří sem i masa grilovaná nad žhavými uhlíky nebo tolik oblíbené uzeniny.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Sestavit zdravý jídelníček může být někdy i velkým oříškem. Jistě, lze se poradit s nutričním specialistou. Ale pokud na něm chcete zapracovat sami, měli byste si vzít ponaučení od onkologů, kteří určité potraviny nedají vůbec do úst. Lékař Mario Alfredo Eisenberger, MD si myslí, že jídlo dokáže hodně ovlivnit zdravotní stav člověka. Proto by každý měl přemýšlet nad tím, co vlastně konzumuje.

Zdravý životní styl

Kdo si chce udržovat optimální hmotnost a nepřibírat, musí hodně nad svým jídlem přemýšlet. Znamená to také se nepřejídat a věnovat část svého volného času příjemné pohybové aktivitě. Ta udržuje tělo v kondici, dobrou mysl a nedovolí, abyste tloustli. S tím ale souvisí i výběr potravin. Některé se sice na první pohled jeví jako pro organismus prospěšné, ale jejich úprava už zdravá moc není.

Maso pečené na ohni

Grilování patří mezi oblíbené činnosti provozované nejčastěji v létě. Z mnohých domácností se navečer line vůně grilovaného masa, až se sliny sbíhají. Tato úprava masa však netěší mnohé onkology. Pokud totiž odkapává tuk do ohně, vznikají karcinogenní látky. Nezdravé je také černé, spálené maso. Pokud tedy budete grilovat, dejte si na to pozor. Je lepší mít maso při grilování v alobalu nebo ho připravovat na grilovacím kameni.

iZdroj fotografie: Pixabay
Uměle chované ryby nejsou zrovna nejzdravější

Uměle chované ryby

Mořské ryby jsou zdravé, a to díky obsahu omega-3 mastných kyselin, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Jenže v současné době se některé tyto ryby chovají na farmách. Patří sem i tolik oblíbený losos. Divoký losos má okolo 7 % tuku, ten chovaný uměle až 34 %. A v jeho tukové tkáni se uchovávají toxiny, kterými jsou ryby při chovu živeny. Je totiž celkem pochopitelné, že jim na farmách nebudou podstrojovat přírodním planktonem, kterým se normálně ryby živí. A tak dostanou hezky granule, ať si pochutnají. Opravdu toto chcete jíst?

Uzeniny jsou chutné, ale do zdravé potraviny mají daleko

Také milujete párky s hořčicí, různé salámy a klobásy? Není divu, že vám chutnají, některé jsou opravdu dobré. Je tu však velké ALE. Zpracované masné výrobky přispívají k rozvoji rakoviny tlustého střeva. Obsahují totiž látky, jež prodlužují jejich trvanlivost, které rozhodně zdravé nejsou. Není nutné, abyste se úplně vyhnuli těmto potravinám, spíše jejich konzumaci omezte na minimum.

iZdroj fotografie: Pixabay
Alkohol by se měl pít střídmě

Červené maso, horké nápoje, alkohol

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Na skladbě potravy opravdu hodně záleží, co se zdravotního stavu týká. Například vysoká spotřeba červeného masa zvyšuje riziko onemocnění rakovinou konečníku, pankreatu i ledvin. Pití horkých nápojů také není zdravé. Určitě nechcete onemocnět rakovinou jícnu, která s tím souvisí. Velká spotřeba alkoholu zase vede k rakovině jater.

A jak se stravujete vy?

Zdroj: NCBI, Healthline, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články