Potraviny toxické pro mozek: Výčet těch, které zhoršují paměť a zvyšují riziko demence. Jíme je velmi často

Stravování a jeho vliv na mozkovou aktivitu a celkové mentální zdraví je jedno obrovské téma. Pojďme z talíře odstranit potraviny, které jej můžou narušovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Většinou, když se pustíte do úvah o změně stravování, děláte tak proto, abyste znovu zapnuli knoflíček na oblíbených džínách, napumpovali svaly nebo získali více životní energie. Vaše stravování má však dalekosáhlejší následky než jen štíhlou postavu. To, jak a co jíte, ovlivňuje váš fyzický vzhled i duševní kondici. Dle výživové poradkyně a celebritní šéfkuchařky Sereny Poon konzumace některých potravin má za následek zhoršené fyzické zdraví i to, že mozek začne stárnout mnohem rychleji.

Tyto potraviny jsou pro váš mozek přímo toxické

Každý z vás tam někde v koutku duše ví, že všude přítomný přidaný cukr je jed. Vyskytuje se v nápojích, dezertech, dokonce v dresincích do salátů, které se vydávají za zdravé. Ale věděli jste, že nadměrná konzumace cukru zhoršuje paměť a zvyšuje riziko demence? Rozhodujte se, pokud možno, pro varianty bez přidaného cukru. Jestli si nejste jistí konzistencí jídel, které jsou vám servírovány, zkuste přípravu jídel doma, tím si udržíte hladinu cukru pod kontrolou.

Stop přidanému cukru ve stravě iZdroj fotografie: Freepik

Dalším škůdcem je alkohol. Zatímco občasná sklenka červeného vína může být ve skutečnosti zdravá, nadměrné pití může být toxické pro mozek a jeho zdraví, bez ohledu na váš věk. Při pravidelném nadměrném požívání alkoholu může dojít k poškození mozkového centra zvaného hipokampus, které sehrává důležitou roli při vytváření nových vzpomínek a jeho selhávání spouští i Alzheimerovou nemoc nebo epilepsii.

Není ryba jako ryba aneb pozor na obsah těžkých kovů

Ryby jsou obecně považovány za zdraví prospěšné, protože jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty příznivě ovlivňují mozek a jeho aktivitu. Věděli jste ale, že tuňák, mečoun, žralok nebo královská makrela mají vyšší hladiny rtuti než jiné dary moře? Studie publikovaná v Integrative Medicine ukazuje, že u lidí s vysokou hladinou těžkého kovu (tedy i rtuti) v krvi dochází ke snížení mozkové aktivity a poklesu kognitivních funkcí.

Ryby na talíři můžou mozku prospívat i škodit iZdroj fotografie: Freepik

Mořské plody ale nemusíte z talíře navždy vyhazovat. „Ryby s vyšším obsahem rtuti konzumujte maximálně jednou týdně – nejlépe dvakrát měsíčně. Mějte na paměti, že nejstarší a největší ryby v moři mají nejvíce rtuti,“ říká Kirk Patrick pro magazín Integrative Medicine. „Místo toho využijte za zdroje bohaté na omega-3 ryby, jako je například divoký losos a jezerní pstruh, které jsou spojovány s lepším zdravím mozku.“

Jakými potravinami vyživujete svůj mozek?

Zdroj: Thehealthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články