Vitamín C snižuje riziko rakoviny. Účinně bojuje proti 11 fatálním onemocněním

Pokud jíte vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, má to velké výhody pro vaše zdraví. Přijímáte tak totiž vitamíny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nový výzkum ukázal, že pokud budete konzumovat jeden konkrétní vitamín v dostatečném množství, můžete snížit riziko mnoha druhů rakoviny. V podstatě tím snížíte pravděpodobnost vzniku jakékoli rakoviny obecně. Tím zázračným vitamínem je vitamín C. Je spojovaný s nižším rizikem u 11 nemocí. Tématem se zabývá nutriční specialistka Marsha McCulloch, MS, RD, LN.

Bojujte proti nemocem

Rakovina močového měchýře, prsu, endometria, jícnu, žaludku, slinivky břišní, plic, ledvin, prostaty, stejně jako cervikální nádory a gliomy. To jsou nemoci, kterým se můžete vyhnout při dostatečné konzumaci vitamínu C. Odbornice na výživu Gail Mayer však poukazuje na to, že v některých studiích, které toto tvrzení prokazují, neuvádí, jak účastníci výzkumu vitamín C získávali. Zda z klasické potravy nebo třeba z potravinových doplňků. Vitamínové doplňky totiž často neposkytují stejné výhody, jaké získáme, když je konzumujeme jako součást jídla.

Vitamín C je součástí spousty druhů ovoce a zeleniny. Ovoce a zelenina jsou navíc pro lidské tělo zdrojem vlákniny a mnoha dalších vitamínů, minerálů, antioxidantů a fotochemikálií. Všechny tyto látky prospívají mnoha způsoby. Doplňky stravy jsou svým způsobem pochopitelně také užitečné. Nic však nemůže nahradit hojnost fenomenální výživy z nezpracovaného ovoce a zeleniny. Pokud chcete pro své tělo udělat maximum, jezte tedy pravidelně čerstvé ovoce a zeleninu. Ideálně denně alespoň po jedné porci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pozor na to, co jíte

Jestliže chcete opravdu snížit riziko vzniku rakoviny, chce to mít celkově holistický přístup ke stravě. Nejlepším způsobem, jak snížit riziko rakoviny, je jíst zdravou stravu, která obsahuje libové bílkoviny, dostatek listové zeleniny, celozrnné obiloviny a samozřejmě ovoce. Naopak v co nejmenší míře by strava měla obsahovat cukry, a hlavně zpracované potraviny. Zkrátka je třeba dbát na svůj jídelníček a jíst zdravou stravu. Kromě toho by strava měla být pravidelná, stejně jako pitný režim.

Vitamín C obsažený ve stravě má pochopitelně mnohem více přínosů pro naše tělo než jen prevenci proti rakovině. Má antioxidační účinky, může zvýšit produkci kolagenu, a také zlepšit zdraví srdce. Mimo jiné tento vitamín může také pomoci zabránit ztrátě zraku a samozřejmě je velkým pomocníkem při léčbě nachlazení. Pozor však na jeho nadužívání. Má sice nízkou toxicitu, ale může způsobit gastrointestinální poruchy včetně průjmu a nevolnosti.

V jaké formě přijímáte vitamín C?

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Mašínová

Zobrazit další články