Pomůže s nadýmáním, dodá tělu potřebné živiny a ještě se po něm můžete kvalitněji vyspat. Toto jsou jen některé ze všech přínosů banánového čaje.
Banány jsou samy o sobě výborným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Mnoho lidí si z něj začalo na večer dělat čaj, protože jim pomáhá s problémy se spánkem. Banánový čaj má však dle Katey Davidson, MScFN, RD, CPT mnoho dalších benefitů, které mohou vašemu tělu přilepšit. Jeho příprava je navíc snadná a můžete si ho doma připravit téměř za hubičku.
Benefity, které pití banánového čaje přináší
Obsahuje spoustu antioxidantů, které vaše tělo potřebuje. Ve slupce banánu je jich sice podstatně více než v dužině. I když ale vyzkoušíte recept bez ní, dodá to tělu látky, které mohou pomoci s bojem proti chronickým onemocněním. Díky tomu, že je v něm vysoký obsah draslíku a elektrolytu, dokáže tělu pomoci s mnoha problémy. Tyto látky v těle totiž pomáhají vyvážit nadýmání, snížit krevní tlak a pomoci od svalových kontrakcí.
Nejznámější je však pro své vřelé účinky na problémy se spánkem. Čaj má totiž v sobě mnoho draslíku, hořčíku a tryptofanu, které mají být při problémy s usínáním velmi nápomocné. Minerály totiž uvolní svaly a tryptofan zase dopomůže k tvorbě spánkových hormonů. Banánový čaj je navíc skvělou náhražkou slazených nápojů. Při louhování banánu se totiž do vody nedostane moc cukru, ale i tak si zachová příjemnou chuť.
Připravit si ho můžete jednoduše doma
Banánový čaj, který je připraven z vyvařeného banánu se slupkou, v sobě má mnoho zdraví prospěšných látek. Připravíte ho tak, že k varu přivedete dva až tři hrníčky vody, do kterých následně přidáte připravený banán. Ten předem očistěte a z obou stran oříznete okraje. Zeslabíte plamen pod vroucí vodou a nechte v ní banán patnáct až dvacet minut vylouhovat.
Před podáváním můžete osladit čaj medem a přidat skořici, ale je to čistě vaše volba, a tak si do něj přidejte to, co se podle vás k němu nejvíce hodí. Čaj vyjde zhruba na dvě nebo tři osoby, ale v případě, že jej pijete sami, můžete ho nechat v lednici. V takovém případě byste ho však měli spotřebovat do dvou dnů. Čaj si můžete ohřát, ale nic se nestane ani když jej vypijete za studena.
Existuje i varianta beze slupky banánu
V případě, že se vám vařit čaj s banánovou slupkou příčí, můžete ji samozřejmě sundat a vařit banán ve vodě bez ní. Příprava se bude lišit pouze dobou louhování banánu ve vodě. Beze slupky by se měl ve vodě banán nechat na nízký plamen vařit pět až deset minut. U obou receptů vám na konci zbyde vyvařený banán. Ten se nebojte přidat do smoothie, moučníků, nebo ho můžete sníst rovnou. V banánu často zbyde hora prospěšných látek a navíc tak omezíte plýtvání.
Co připravujete doma z banánů vy?