Jeden druh zeleniny si za poslední dobu získal ve světě velkou popularitu. Je jím květák, který se objevuje stále častěji v jídelníčku spousty lidí.
Nejen mezi rostoucím počtem vegetariánů stoupá obliba zeleniny, ovoce a zdravého způsobu stravování obecně. Na popularitě roste i takový květák, o nějž donedávna spousta lidí ani nezavadila. Dnes jej můžete najít jako běžnou součást velké řady oblíbených jídel, jako je pizza, příloha ke kuřecím křidélkům anebo v těstovinovém salátu.
Pozitivní dopady konzumace květáku
Jako všichni zástupci zeleniny je i květák velmi bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a další tělu prospěšné látky. V jistých ohledech může pomoci vegetariánům nahradit jisté složky výživy získávané z masa. Navíc může být jeho oblíbenost způsobena také tím, že obsahuje velmi nízké množství sacharidů ve srovnání s ostatní zeleninou.
I když je květák sám o sobě chuťově nevýrazný, je možné z něj připravit spoustu pokrmů nejrůznějšími způsoby. Díky tomu, že nemá nijak specifickou chuť, s ním nemají problém ani menší děti. Díky tomu se jedná o výborný způsob, jak do jejich těla dostat dávku vitamínu C, K, vlákniny a draslíku. Podle jistých studií látky v květáku mohou působit preventivně proti rakovině.
Má vůbec nějaká negativa?
Nejčastěji se ve spojení s touto košťálovou zeleninou skloňuje plynatost, která může být způsobena souhrou více faktorů. Prvním z nich je, že sacharid obsažený v květáku je rafinóza, kterou nedokáže lidský žaludek efektivně rozložit. K trávení tak dochází až v tlustém střevě, což často způsobuje plynatost, podobně jako je tomu u čočky.
Obdobně působí na naše zažívací ústrojí větší množství vlákniny, která se v květáku nachází sice v menším množství, ale může na tom mít také svůj podíl. Dalším problémem spojeným s květákem je nadměrný příjem vitamínu K stimulujícího srážlivost krve. Lidem užívajícím léky na ředění krve se tak nedoporučuje pojídat příliš mnoho květáku.