Žádné drastické diety ani úmorné hodiny v posilovně: 7 účinných způsobů, jak dát břišnímu tuku sbohem

Abyste byli zdraví a v dobré kondici, nemusíte dodržovat přísné diety a každý den se potit v posilovně. Postačí vám tyto snadné způsoby.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Špatné stravovací návyky, nulová aktivita a nedostatek odpočinku může vést k nadbytku břišního tuku, který má podle odborníka Kris Gunnars velký vliv na vaše celkové zdraví. Abyste se jej však zbavili, nemusíte se nutit do přísných diet nebo trávit každé odpoledne v místní posilovně – postačí vám dodržovat určité každodenní návyky, které na váš dosavadní život nejspíše nebudou mít ani žádný vliv. Seznamte se proto se 7 jednoduchými způsoby, které vám pomohou spálit břišní tuk a zlepšit zdraví.

Věnujte pozornost svému spánku

Spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů pro naše zdraví vůbec. Jeho nedostatek může vyvolat deprese, vede k vyššímu riziku vzniku rakoviny a kardiovaskulárních poruch, způsobuje únavu, ale také vede k tvorbě břišního tuku. Zásadou každého člověka by proto měl být správný odpočinek, protože jakmile nebudete svému spánku věnovat dostatečnou pozornost, nemůžete se posunout dále – alespoň co se vašeho zdraví týče. 

Pijte více zeleného čaje  

Některé čaje byly pro své blahodárné účinky uznávány v tradiční čínské medicíny již před tisíci lety. Pokud jde ovšem o břišní tuk, vyplatí se sáhnout především po klasickém zeleném čaji, který nejenže obsahuje zdraví prospěšné množství kofeinu, ale také epigalokatechin galát (EGCG), který podporuje správnou funkci metabolismu – již několik studií potvrdilo, že ECGC pomáhá spalovat nadbytečný tuk v oblasti břicha. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Jezte více probiotických potravin 

Častější přísun probiotických potravin přináší celou řadu výhod, včetně lepšího zdraví střev a obranyschopnosti. Mnoho současných studií však naznačuje, že tento typ bakterií ve skutečnosti hraje důležitou roli také při regulaci hmotnosti a břišního tuku. Pokud tedy chcete zhubnout, je důležité, abyste udržovali jejich správnou rovnováhu – toho lze dosáhnout například konzumací jogurtů, kefírů nebo kombuchy.

Vyhněte se slazeným nápojům

Asi to nejhorší, co pro své zdraví můžete udělat, je pít slazené nápoje. Tyto produkty totiž obsahují velké množství fruktózy a chemicky zpracovaných složek, jejichž častá konzumace vede nejen ke vzniku břišního tuku, ale také ke zvýšení rizika vzniku rakovinných buněk, deprese a kardiovaskulárních onemocnění. Zvolit byste proto měli raději čaje nebo pravé ovocné šťávy. 

Vyzkoušejte přerušovaný půst

Pokud vás láká vyzkoušet si jiné stravovací návyky, které by vám pomohly shodit přebytečná kila a břišní tuk, mohl by vás zajímat takzvaný přerušovaný půst. Ten spočívá v tom, že jíte pouze v určitém období, které se střídá s obdobím půstu – například 16 hodin držíte půst a 8 hodin máte prostor na to, abyste se najedli. Velmi oblíbeným doplňkem přerušovaného půstu je potom také celodenní půst, který můžete vyzkoušet jednou nebo dvakrát týdně. 

Dopřejte si více tučných ryb

Tučné ryby byste měli jíst častěji především pro jejich vysoký obsah bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat množství břišního tuku v těle a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mezi tu nejlepší volbu patří například losos, sleď, makrela, sardinky a ančovičky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Sledujte svůj příjem kalorií

Klíčem ke každému způsobu hubnutí je sledovat svůj přísun kalorií. Pokud totiž chcete spálit břišní tuk, měli byste jíst o trošku méně, než je pro vás nejvhodnější – tyto informace můžete téměř ihned zjistit na internetu. Jakmile budete mít správný nástroj pro sledování vašich kalorií, měli byste se soustředit, aby váš jídelníček zahrnoval více základních složek potravy, jako jsou bílkoviny, sacharidy, vláknina nebo zdravé tuky. Vyhýbat byste se měli naopak přidaným cukrům a nasyceným kyselinám. 

Přidejte do svého jídelníčku jablečný ocet

Již několik odborných studií prokázalo, že kyselina octová obsažená v jablečném octu pomáhá bojovat proti břišnímu tuku a zvyšuje regulaci krevního tlaku. Pokud tedy chcete zhubnout, měli byste tento produkt přidat do svého jídelníčku – nejlépe však v kombinaci s vodou, neboť jablečný ocet samotný může poškodit vaši zubní sklovinu.

Jakými triky na hubnutí se řídíte vy?  

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články