Zlomené srdce je diagnóza, kterou je potřeba řešit. Netýká se přitom jen zamilovaných

V literatuře se často dočteme, že některá postava z románu či povídky má zlomené srdce z nešťastné lásky. Jedná se o stav, který pramení z přemíry stresu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zlomené srdce, ač na první pohled vypadá pouze jako básnické přirovnání, může být skutečnou nemocí. Na jejím vzniku se podílí zejména dlouhotrvající stres, který oslabuje srdeční sval a jeho funkci. Není radno tento stav podceňovat, rozhodně patří do rukou odborníka, říká lékař Roger Scott Blumenthal, MD, jenž je specialistou na kardiovaskulární nemoci.

Jak syndrom zlomeného srdce vzniká

Když je člověk vystaven působení intenzivního emocionálního stresu, vyplavují se mu do organismu stresové hormony. Tím je zejména adrenalin, jenž může dočasně poškodit srdce. Není proto divu, když po těžkých životních zkouškách, jako je ztráta partnera, blízké osoby či zaměstnání, dochází ke stavu, který lidově nazýváme jako zlomené srdce. Na vině může být i dočasné zúžení tepen srdce či změna struktury srdečního svalu.

Rozdíl mezi zlomených srdcem a srdečním záchvatem

U syndromu zlomeného srdce, jinak též nazývaného jako stresová kardiomyopatie, dochází ke vzniku příznaků, které mohou napodobovat infarkt. Jsou to hlavně bolest na hrudi a dušnost. Na rozdíl od infarktu ale nevznikají blokády v srdečních tepnách, i když průtok krve v nich může být dočasně snížen. Tyto symptomy jsou léčitelné a po určité době většinou ustoupí.

iZdroj fotografie: Pixabay
Stres může způsobit dušnost a bolest na hrudi

Kdy je třeba se obrátit na lékaře

Není radno podceňovat syndrom zlomeného srdce. Takže objeví-li se silná bolest na hrudi, velmi rychlý a nepravidelný srdeční tep či dušnost po stresujících událostech, oplatí se navštívit lékaře, který aktuální stav zhodnotí, a hlavně vyloučí infarkt.

Rizikovými faktory jsou zde věk (nad 50 let), pohlaví (u žen je zlomené srdce častější) a případná porucha duševního zdraví (deprese, úzkosti). Komplikacemi ale mohou být plicní edém, arytmie, krevní sraženiny vzniklé v důsledku oslabeného srdečního svalu.

Jak vypadá prevence syndromu zlomeného srdce

Pokud se u pacienta již někdy syndrom zlomeného srdce objevil, následná zdravotní péče může obsahovat užívání léků beta-blokátorů, které blokují potenciálně škodlivé účinky stresových hormonů. Při dlouhotrvajícím stresu je vhodné si najít čas na relaxaci a meditaci, které dokážou ulevit.

Jak se na vás projevilo zlomené srdce?

Zdroj: MayoClinic

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články