Dlouhověkost díky japonským houbám shiitake. Zázračné potravině, jejíž účinky jsou prověřené už 2 000 let

Češi jsou národem houbařů. Jakmile začne jejich sezóna, vyrážejí do lesa. Houby je ale možné si také koupit, a získat potravinu plnou zdraví prospěšných látek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jestliže vás nebaví chodit do lesa sbírat houby, pak nemusíte být smutní. V obchodech jsou běžně k dostání. A to nejen žampiony, hlívy ústřičné, ale také japonský houževnatec jedlý neboli shiitake. Posledně jmenovaný je ceněný pro své pozitivní účinky na zdraví. A přitom nemusíte mít při jeho konzumaci obavy z otravy houbami, říká lékař Craig Maurice Hales, MD.

Co je to shiitake

Jedlá houba houževnatec jedlý (Lentinula edodes) je původem z východní Asie. Říká se mu také shiitake a oblíbený je zejména v čínské kuchyni. Běžně roste jako dřevokazná houba na kmenech listnatých stromů. Lze ho také úspěšně pěstovat, což činili Číňané už před několika tisíci lety. V současné době patří shiitake k nejrozšířeněji pěstovaným houbám. Největší jeho producenti jsou Japonsko a Hongkong.

Jaké jsou zdravotní účinky hub shiitake

Shiitake jsou houby s přírodním zdrojem beta-glukanů. Ty jsou důležité pro budování silného imunitního systému. Dále působí na snižování cholesterolu v krvi. Obsahují vitamíny B2, B6, D a kyselinu pantothenovou a minerály selen, měď, zinek a mangan.

Shiitake je účinná při léčbě vysokého cholesterolu, žaludečních vředů, žlučových kamenů, cukrovky a anémie. Díky obsahu polysacharidů mají houby protirakovinný účinek. Některé sloučeniny v nich obsažené mají antibakteriální a protiplísňové účinky.  

iZdroj fotografie: Pexels
S houbami shiitake se hodně pracuje v čínské kuchyni

Jak se houby shiitake používají

Shiitake lze využívat v kuchyni při vaření pokrmů a jíst ve formě potravinových doplňků. Připravovat jídlo je možné z čerstvých i sušených shiitake, přičemž sušená forma je o něco oblíbenější. Pravděpodobně za to může její chuť umami, která je intenzivnější než u čerstvých hub. Shiitake chutnají masitě a pikantně. Je možné z nich vařit polévky i dušené pokrmy.

Mají houby shiitake i negativní účinky?

Vedle pozitivních účinků těchto hub určitě každého zajímá i to, mají-li nějaké negativa. Ve vzácných případech se může u citlivých lidí objevit kožní vyrážka, většinou po manipulaci s čerstvou houbou. U lidí se dnou shiitake zhoršuje její příznaky, a to kvůli vysokému obsahu purinů.

Jak vařit s použitím hub shiitake

Tyto houby oceňují zejména vegetariány, kteří z nich připravují pokrmy, které jim nahrazují maso. Výborné jsou i v typických čínských jídlech. Pokud jsou v sušeném stavu, je třeba je před samotnou přípravou namočit do horké vody a nechat je změkčit. U čerstvých hub je nutné odstranit dřeň, která zůstává tvrdá i po uvaření.

Jakým způsobem používáte houby shiitake v kuchyni vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články