Bolest kloubů může být způsobena nedávným sportovním zraněním, nebo může souviset s artritidou. Jak ale tuto bolest zmírnit?
Pokud trpíte bolestmi kostí nebo kloubů, z vlastní zkušenosti jistě víte, že to může být zničující a dráždivé. Ačkoli nebylo prokázáno, že dieta uzdravuje klouby, studie ukázaly, že některá jídla a koření pacientům pomáhají – fungují jako přírodní léky. Poznejte tedy 4 skupiny potravinářských výrobků, které byste měli přidat do svého jídelníčku, pokud máte problémy s klouby.
Ovoce plné vitamínů
První skupinou potravin je ovoce. To je přínosné díky vitamínům. Na bolavé klouby mohou pomoci hrozny. Snižují nejen jejich bolest, ale také zánět. Blahodárný vliv mají také citrusové plody, jako jsou pomeranče nebo například grapefruity. Jde o ovoce plné vitamínu C, který pomáhá předcházet artritidě a bolestem kloubů. Třešně mají skvělé výsledky u lidí trpících osteoartrózou. Konzumovat můžete i neslazené třešňové šťávy.
Na bolest kloubů je skvělá také zelenina, například špenát. Jednou z jeho sloučenin je kaempferol, u kterého bylo prokázáno, že snižuje zánět a bolest a zpomaluje progresi osteoartrózy. Brokolice pomáhá zmírnit bolesti a příznaky revmatoidní artritidy. Skvělá je také sója. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin a vlákniny a obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají při zánětlivých bolestech kloubů. To platí pouze pro konzumaci zeleniny, nikoli sójových produktů s vysokým obsahem cukru nebo soli.
Koření a další produkty
Koření dává pokrmům skvělou chuť, kromě toho má však i další výhody. Protizánětlivě působí například šafrán a kurkuma. Bezvadné účinky má zázvor. Studie účinků zázvoru u lidí, kteří zažili silné bolesti kolenního kloubu, ukázala, že v průběhu času 6 3% pacientů uvedlo velkou úlevu od bolesti. Zapomenout nesmíme ani na česnek. Kromě snížení krevního tlaku a pomoci při srdečních onemocněních výzkum ukázal, že má česnek silné protizánětlivé vlastnosti a snižuje riziko osteoartrózy a jejích bolestivých příznaků.
Skvělým pomocníkem jsou také ryby a rybí olej. Druhy mastných ryb, jako je losos, tuňák a pstruh, a jejich rybí oleje jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, u nichž bylo prokázáno, že okamžitě bojují proti zánětu a snižují bolest kloubů. Jejich vysoké množství vitamínu D také pomáhá snižovat příznaky artritidy a souvisejících onemocnění. Bolesti pomáhají zmírňovat také jogurty, mléko a sýry s nízkým obsahem tuku. Stejné účinky mají také vlašské ořechy, pistácie a mandle, které jsou navíc plné vápníku, hořčíku a vitamínu E.