Proto se špatně soustředíte: 5 potravin a složek, které zhoršují funkci mozku a snižují koncentraci

Správná funkce mozku je zásadním faktorem pro zdravý a kvalitní život. Toto jsou potraviny, které mají na jeho funkci velmi špatný vliv.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle – je totiž zodpovědný za správné fungování naprosto všech systémů, ovšem jak říká odbornice Elise Mandl, existují určité potraviny, které jeho funkce mohou negativně ovlivňovat (především paměť a nervový systém). Abyste proto předešli potenciálním problémům, níže se můžete seznámit s 5 potravinami a složkami potravy, které nejčastěji zhoršují funkci mozku. 

1)    Potraviny obsahující trans-tuky

Nenasycené tuky získané zpracováním rostlinných tuků mohou mít velmi negativní vliv jak na vaši váhu, tak i na váš mozek – jsou totiž častým faktorem zvyšujícím riziko vzniku nebezpečných onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby a demence. Nejčastěji se s nimi můžete setkat v produktech z podniků s rychlým občerstvením, brambůrkách, majonéze a margarínu, sladkostech nebo sladkém listovém těle. Příště, až si budete v obchodě kupovat výše uvedené potraviny, ujistěte se, že zboží nepřesahuje 2% obsahu tohoto prvku.

2)    Rychlé sacharidy

Přestože vám mohou rychlé sacharidy velmi snadno dodat potřebné množství energie, lidské tělo po jejich zpracování začne produkovat vyšší množství inzulínu, hormonu zodpovědného za distribuci kalorií – jakmile se však jeho hodnoty vrátí do normálu, energii vystřídá únava a falešný hlad. Kromě toho rychlé sacharidy postupně ničí stěny cév, což vede k tvorbě aterosklerotických plátů narušujících přísun kyslíku a látek nezbytných pro normální fungování mozku. Snažte se proto jejich příjem snížit na minimum. 

3)    Potraviny obsahující velké množství soli

Konzumace konzerv, klobás, brambůrků nebo jiných produktů obsahujících hodně soli může vést ke zvýšení hladiny sodíku v těle, což způsobuje zadržování vody. Důsledkem tohoto problému však ve většině případech bývá také rozšíření cév, a následné zpomalení průtoku krve. Aby tělo fungovalo správně, mozek dává signál organismu, aby byl zvýšen krevní tlak, při kterém může člověk pociťovat silné bolesti hlavy, nevolnost a závratě. Kromě toho jde také o jeden z příznaků varujících před mozkovou mrtvicí. 

iZdroj fotografie: Pixabay

4)    Umělé příchutě a barviva

Konzervační látky, včetně umělých příchutí a barviv, mají velmi negativní účinky na lidské zdraví – většina lidí je však přesto neustále konzumuje dále. Přestože dodávají řadě potravin lepší chuť a hezčí vzhled, obsahují řadu nebezpečných přísad, kterým byste se měli v každém případě vyhýbat. Pokud tedy při příštím nákupu uvidíte na etiketě podezřelé složení výrobku, raději jej vraťte a vyberte si místo něj jiný – nejlepší volbou jsou zpravidla jednoduché produkty, které neobsahují moc ingrediencí. 

5)    Častá konzumace alkoholu

Přestože může být alkoholový nápoj skvělým doplňkem k dobrému jídlu, pokud je budete konzumovat příliš, může to mít velmi negativní dopad na váš mozek – chronické užívání alkoholu totiž často vede ke zmenšení objemu mozku, metabolickým změnám a narušení neurotransmiterů, chemických látek, které mozek používá ke komunikaci. Kromě toho může alkohol velmi negativně narušit váš spánkový režim, což je samo o sobě velmi nebezpečným faktorem pro vaši zdraví. 

Jak často konzumujete výše uvedené potraviny a složky potravy vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články